In het noorden van Brussel, langs de oevers van het Kanaal vlakbij de Van Praetbrug, ligt Docks Bruxsel. In verschillende opzichten is het een winkelcomplex dat als voorbeeld kan dienen. En tegelijk een van de belangrijkste projecten die de afgelopen 25 jaar in Brussel werden rechtgezet. Docks Bruxsel is in de eerste plaats een stedenbouwkundig project dat het verlaten industrieterrein waar ooit de Godin-kachelfabrieken stonden in ere herstelt. Aan de ingang van de stad ziet zo een gemengde, dynamische en aantrekkelijke stadsstructuur het levenslicht. Het gebouw werd ontworpen door Art & Build. Schréder zorgde voor de verlichting.
Met de komst van het internet veranderde het koopgedrag van de consumenten. Wanneer ze zich verplaatsen, willen ze niet alleen producten kopen, maar ook een ervaring beleven. Docks Bruxsel heeft deze nieuwe trend perfect begrepen. Op de site van 50.000 m² vind je een afwisselend commercieel aanbod terug: onder meer commerciële ruimtes, vrijetijdsbesteding (bioscopen, restaurants, evenementenhal, ...) en kantoren. En in een van de bewaarde en gerestaureerde gebouwen is er met een museum dat gewijd is aan de industriële activiteiten op de site ook ruimte voor cultuur.
Wijk
Het Docks Bruxsel-complex is met straten, pleinen, groene ruimtes en stadsmeubilair als een echte wijk ontworpen. Zo wordt een gezellige openbare ruimte gecreëerd die uitwisseling en ontspanning aanmoedigt. Het hele project is ook uitgewerkt met de bedoeling om er een voorbeeldsite van te maken op gebied van duurzame ontwikkeling. Het complex gebruikt de natuurlijke bronnen van de site, en de architecten ontwikkelden innovatieve oplossingen: het winkelcentrum recupereert de warmte van de nabijgelegen verbrandingsoven en het glazen dak beschermt de bezoekers tegen slecht weer terwijl ze van het buitenlicht genieten. Ook de energie-efficiënte ledverlichting op de hele site weerspiegelt die filosofie.
Verlichting ondersteunt architectuur
Architectuur in het algemeen en een site als Docks Bruxsel in het bijzonder moeten ook in de winter wanneer de dagen heel kort zijn ‘s nachts en ‘s avonds leven. Wanneer het donker wordt, speelt verlichting een belangrijke rol om de ruimtes gezellig te maken.
Voor de verlichting van het glazen dak en de gevels werkte architectenbureau Art & Build samen met lichtontwerper Patrick Rimoux. Ze werkten een originele visie uit om alle ruimtes in het licht te zetten.
De flexibiliteit en de efficiëntie van de Schréder SCULPLine liet hen toe om die visie om te zetten naar een dynamische verlichting van de buitengevels. De exploitant kan de programmering aan de behoeftes en de periodes van het jaar aanpassen en zo het gezellige karakter van de ruimtes versterken.
De verlichting van het glazen dak – een essentieel onderdeel van het project – kreeg bijzondere aandacht. Dat iconische architecturale element moest ‘s nachts dezelfde zichtbaarheid behouden. Om dat doel te bereiken, kozen de ontwerpers voor SCULPdot- en SCULPFlood-projectoren. Daarmee kunnen ze afhankelijk van het buitenlicht en de evenementen het licht samenstellen en de verlichting andere nuances geven.
Om de buitenruimtes te accentueren, wilden ze een sobere armatuur met daarin een concentratie van technologieën. De Shuffle voldeed perfect aan hun verwachtingen. De modulaire armatuur beantwoordt aan de visie op de openbare ruimte van morgen. De architect legt uit: “Een openbare ruimte moet de gebruiker die in de stad wandelt op een bijna onzichtbare manier ook faciliteiten, geluid, wifi, beveiliging en meer aanbieden. Met deze uitrusting baant Docks Bruxsel de weg voor de openbare ruimtes van morgen.”
Voor het comfort en het welzijn van de bezoekers worden de buitenruimtes gemarkeerd door 46 Shuffles die uitgerust zijn met verlichtingsmodules, wifi en een luidspreker.