Schrijf je in voor webinar: Staal, de rebel onder de ecologische materialen?

Waarom is staal een rebel onder ecologische materialen? Je komt het te weten tijdens een webinar dat staalproducent ArcelorMittal organiseert op 10 november. Allen Zimmerman, chief architect bij wilma wastiau zal er zijn visie geven op het revolutionaire karakter van staal. Verder kom je er alles te weten over de nieuwe en duurzame organische coating Granite® HDXtreme. “We lichten tijdens het webinar ook toe hoe we met ArcelorMittal Steligence® en onze holistische kijk op gebouwen architecten kunnen ondersteunen om duurzaam en circulair te bouwen met staal zonder in te boeten op de kostprijs”, vertelt Geert Bettens, Steligence® bouwkundig ingenieur bij ArcelorMittal.

Allen Zimmerman, hoofdarchitect bij wilma wastiau, is geboren in de Amerikaanse hoofdstad van het staal, Pittsburgh, en is sterk geïnspireerd door de industriële architect Albert Kahn. Hij is dan ook de geknipte persoon om zijn visie op industriële architectuur uit de doeken te doen tijdens een webinar georganiseerd door ArcelorMittal. Hij zal er ook uitleggen waarom staal volgens hem de rebel is onder de ecologische materialen.


Transitie naar koolstofneutraal staal

ArcelorMittal wil als mondiale leider in de staalproductie een belangrijke rol spelen in het helpen van de samenleving om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te verwezenlijken. “Onze CEO Aditya Mittal is vastbesloten om de leiding te nemen in de transitie van onze industrie naar koolstofneutraal staal”, vertelt Geert Bettens.

ArcelorMittal onderneemt vandaag al tal van acties om de koolstofuitstoot in haar productie te gaan verlagen. Zo zet de staalfabrikant voluit in op Smart Carbon-technologieën die gebruikmaken van schone energieën: circulaire koolstof, schone elektriciteit en koolstofafvang -en opslag. “Binnen ons project Torero zetten we afvalhout en -plastic om in biokolen ter vervanging van steenkool als reductiemiddel. Deze installatie is in aanbouw op onze site in Gent. We verwachten een eerste reactor in gebruik te kunnen nemen in de loop van 2022. Met de Carbalyst-technologie gaan we koolstofrijke restgassen omzetten in bio-ethanol. Deze worden aansluitend gebruikt in de productie van brandstoffen in de transportsector en als grondstof voor de kunststofindustrie. Ook deze installatie wordt in de loop van 2022 in gebruik genomen”, aldus Geert Bettens.

Nog in Gent is ArcelorMittal gestart met de bouw van een installatie voor direct gereduceerd ijzer (DRI) met een capaciteit van 2,5 miljoen ton die de CO2-uitstoot van het bedrijf tegen 2030 met ongeveer 3,9 miljoen ton per jaar zal verminderen.


Hoe duurzaam en circulair bouwen met staal?

Tal van mooie gebouwen zijn in staal gebouwd. Denken we in België bijvoorbeeld aan Tour & Taxis, de Boerentoren, het Atomium, het MAS, talrijke bruggen,... Tijdens het webinar op 10 november zal Geert Bettens toelichten hoe ArcelorMittal Steligence® met zijn holistische kijk op gebouwen architecten kan ondersteunen om duurzaam en circulair te bouwen met staal zonder in te boeten op de kostprijs. “Mijn collega Annemie Delcourt zal dieper ingaan op het gebruik van staal als gevelbekleding, meer bepaald de nieuwe coating Granite® HDXtreme, wat de meest duurzame organische coating is”, besluit Geert Bettens.

Bron: ArcelorMittal
Deel dit artikel:
Onze partners