Het is inmiddels zo’n jaar geleden dat Metriek, een studio voor zowel architectuur als engineering die vooral focust op particuliere (renovatie)projecten, openbare ruimte en kunstwerken voor die openbare ruimte, begon te ontwerpen met Building Information Modeling (BIM)-software. De implementatie van Archicad, het BIM-programma waarvoor Metriek koos, gebeurde in tegenstelling tot bij veel andere ontwerpbureaus niet geleidelijk aan. “Onze overstap naar werken met Archicad was a head first dive, maar ik zou iedereen aanraden het zo aan te pakken”, vertelt Sebastien Leenknegt.
“Werken in 2D begon ons steeds meer te frustreren”, begint Leenknegt te vertellen. “Bovendien heeft die – stilaan – ouderwetse manier van ontwerpen sowieso nooit gestrookt met de sterke digitale oriëntatie die Metriek typeert. We namen verschillende BIM-software in overweging, maar uiteindelijk leek Archicad ons het meest gebruiksvriendelijke programma. Wat ons daarnaast ook erg aansprak was de directe link met Twinmotion en het softwarepakket Rhino en de plug-in Grashopper die daar onderdeel van uitmaakt.”
Metriek, dat zowel in Brussel als in Antwerpse een vestiging heeft, koos er bewust voor de nieuwe BIM-software meteen en ten volle in gebruik te nemen. “Onze overstap naar Archicad was een head first dive”, vertelt Leenknegt. “We hebben één project gekozen waarvan er een schetsontwerp in 2D-CAD beschikbaar was, een halfopen bebouwing in Laken, en vervolgens hebben we het project, mét een strikte deadline, van schetsontwerp naar bouwvergunning gebracht in Archicad. Die directe aanpak maakt dat een jaar later alle projecten bij ons standaard in Archicad en Rhino en Grashopper worden getekend.”
Parametrisch ontwerpen
RS in Schaarbeek, de verbouwing van een herenhuis, is een van die projecten. Leenknegt: “Dat project zit momenteel in werffase. Zoals in alle projecten hebben we ook in project RS de gevel heel gedetailleerd gemodelleerd. Daarbij modelleren wij eerst altijd de muren, om vervolgens de verschillende mogelijkheden van de ramen te gaan uitputten. Als dat gedaan is, gaan we er alle andere elementen als ‘morphs’ bij tekenen en diepteverschillen of inspringen aanbrengen waar nodig. De voordeur hebben we in project RS wel met de hand gemodelleerd en vervolgens als deurobject geïmporteerd in Archicad. Dat kan allemaal.”
“De simulatie van de vloer hebben we helemaal in Rhino en Grashopper gemaakt. Misschien nog even verduidelijken: Rhino is een 3D-modeller, geen BIM-software maar dus pure 3D-software en daar hangt Grashopper als plug-in aan vast om parametrisch te ontwerpen. In Grashopper hebben wij zo de hele definitie opgebouwd om de opvallende structuur van de mozaïekvloer te verkrijgen. Dat kan trouwens heel gemakkelijk met Archicad-componenten in plaats van met de specifieke geometrische info in Rhino. Door vervolgens te ‘spelen’ met de parameters in de definitie konden we de vloer aanpassen naar de wensen van de klant, die we de mogelijkheden lieten zien via visualisaties in Twinmotion. Om het echt heel interactief te maken hebben we op een bepaald moment besloten daar zelfs een online app van te maken. Via de website van ShapeDiver kon de klant zelf spelen met de Rhino- en Grashopper-ontwerpen van de vloer en zo zijn finale keuze maken.”
Puntenwolk 3D-scan inladen in Archicad
Een groot voordeel van Archicad, is volgens Leenknegt dat een 3D-scan snel en efficiënt in het modeleerprogramma kan worden ingeladen. “Het volstaat om de puntenwolk in te laden, wat niet alleen tijdwinst oplevert, maar ook gewoon goedkoper is dan wanneer een derde partij zoals een landmeter zelf het model moet maken uit de 3D-scan. Hoe je zo’n puntenwolk moet inladen, kan je klaar en duidelijk terugvinden op de website van KUBUS. Heel handig.”
“Zo’n 3D-scan levert enorm veel info op. Zo hebben we in een bepaald project, de verbouwing van een herenhuis in Molenbeek, bijvoorbeeld sneller dan anders ontdekt dat de liggers van het platte dak doorgebogen waren. Ook de trap was er meegenomen in de 3D-scan. Wanneer je op de klassieke manier werkt, met een landmeter, kost het opmeten van een trap altijd veel tijd.”
Renovatietool
“Ook heel handig in Archicad is de renovatietool”, aldus Leenknegt. “Door alle bouwelementen te labelen als ‘bestaand en blijvend’, ‘bestaand maar te verwijderen’ of ‘nieuw’, kan je door vervolgens een bepaalde filter te activeren de toestand voor de verbouwingswerken zien, maar ook die na de sloop en de woning zoals ze er finaal moet uitzien. In de KeyMember Editie van KUBUS zijn er op dat vlak zelfs nog meer mogelijkheden.”
“Wanneer we een ontwerp tonen aan de klant, doen we dat meestal met Twinmotion, dat een directe link heeft met Archicad. We vinden dat een heel fijne software om mee te werken omdat aanpassingen aan het model in Archicad ook meteen in Twinmotion doorgevoerd worden. In Twinmotion kan je het model vervolgens nog opwerken met leuke elementen. Daar spenderen we doorgaans zo’n twee uurtjes aan: eten op tafel, planten in de tuin, de instellingen zo aanpassen dat je de seizoenen kan veranderen wanneer je het model aan de klant toont enzovoort.
Heeft Leenknegt een tip voor architecten die willen beginnen met BIM? “Wij hebben BIM op een heel extreme wijze geïmplementeerd: één project meteen volledig uitgevoerd in BIM binnen een beperkte tijdspanne, maar wij zouden iedereen aanraden hetzelfde te doen. Daarnaast is natuurlijk ook de keuze van de BIM-software belangrijk. Ik heb net toegelicht waarom die bij ons op Archicad is gevallen. Maar voor we moesten kiezen zei onze intuïtie eigenlijk ook al hetzelfde.”
Sebstiaan Leenknegt getuigde over de overstap van Metriek naar Archicad in een webinar van KUBUS in de reeks BIMmers aan het woord. In die reeks geeft de exclusieve verdeler van Archicad architecten(bureaus) die in een recent of verder verleden de overstap maakten naar Building Information Modeling of BIM en daarbij kozen voor Archicad als software, een podium om te duiden hoe die nieuwe manier van ontwerpen hun leven veranderd heeft.
Wie benieuwd is naar wat de meerwaarde van Archicad kan zijn voor zijn kantoor kan een persoonlijke demo inplannen via deze link en het zo ontdekken.