Seminarie Kubus: OPEN BIM als risicodekking voor de architect

De toenemende complexiteit van gebouwen en installaties vereist een goede afstemming van informatie bij het ontwerp en de oplevering. Een informatietaal die onafhankelijk is van de software die u gebruikt, is dan de beste garantie op een soepele samenwerking en duidelijke communicatie. Het gebrek aan accurate informatie kan immers flinke faalkosten veroorzaken in het proces. KUBUS wil u in dit seminarie laten zien hoe u OPEN BIM hiervoor kan inzetten.

Overzichtelijke informatie

Niet voor niets kiezen steeds meer bedrijven en overheden voor OPEN BIM: een universele benadering van ontwerp, realisatie en exploitatie van gebouwen op basis van open software standaarden en workflows. Omdat u als architect verantwoordelijkheid draagt voor het hele traject van ontwerp tot oplevering, is een overzicht van alle informatie geen overbodige luxe.


Een compleet BIM-pakket

Teken objecten (muren, vloerplaten, ramen, deuren, dak), pas ze nadien aan, en wijzig nog een paar details... ARCHICAD houdt alle niveaus up-to-date. Waar je ook aanpassingen uitvoert – in het grondplan, doorsnedes, gevels, het 3D-model of zelfs in de meetstaat – de wijzigingen worden altijd overal doorgevoerd. Met andere woorden alle informatie over het bouwwerk is opgeslagen als BIM, en alle tekeningen en lijsten blijven up-to-date.

Doordat de meeste informatie over het bouwwerk uitwisselbaar is via open formaten, wordt een nieuwe manier van samenwerken tussen bouwpartners mogelijk. OPEN BIM draagt bij tot:

-    vermindering van faalkosten op de werf
-    uniformiteit tussen ontwerp, realisatie en exploitatie
-    makkelijk uitwisselbaar, kosten besparend
-    je verantwoordeljkkheid als architect indekken.


Agenda

Er zijn drie seminaries gepland rond dit thema, telkens met een andere gastspreker en op een andere locatie. Hieronder vindt u het programma:

13.00 uur
Ontvangst

13.30 uur
BIM als risicodekking, Stefan Eerlingen, KUBUS België

14.00 uur
BIM in de praktijk - Gastsprekers

22 september 2015 in Xella (Burcht): Ruben van de Walle (Howest) geeft een presentatie over de noodzaak van BIM binnen het curriculum van educatie. Hij zal specifiek ingaan op de manier waarop Howest Brugge dit binnen de opleiding toegepaste architectuur heeft geïntegreerd.

29 september 2015 in het Kasteel van openluchtmuseum Bokrijk: Luc van Bogaert (Graphisoft) presenteert over de toekomst van BIM volgens de visie van Graphisoft. Daarnaast komt de internationale positie van BIM aan bod en welke voordelen deze manier van werken in de dagelijkse werkzaamheden kan bieden.

8 oktober 2015 in Kinnarps (Wemmel): Stephan Boeykens (KU Leuven) zal in zijn presentatie dieper ingaan op 'BIM voor ontwerpers: visualisatie, communicatie en kwaliteitscontrole'. Wat zijn de voordelen en wat zijn de valkuilen? Hoe kun je BIM inzetten om je verantwoordelijkheid als architect in te dekken?

14.45 uur
Wie is KUBUS en wat doen ze?

15.45 uur
Rondleiding op de locatie (Xella en Kinnarps)

16.15 uur
Afsluitende netwerkborrel


Deelname is gratis, schrijft u zich alleen even hier online in.                     

 

Bron: KUBUS
Deel dit artikel:
Onze partners