SEMINARIE. Woonvastgoed in tijden van transitie: hoe maken we het duurzaam én betaalbaar?

Hogere kosten, verduurzamingsopgave en druk op de ruimte, beïnvloeden én bepalen de toekomst van woonvastgoed. De energieprestatie van woningen moet worden verbeterd, er moet rekening worden gehouden met stikstof en er heerst veel voorzichtigheid in de markt. De grote vraag bij al deze factoren is: Hoe kunnen we blijven ontwikkelen en houden we het betaalbaar? Daar wordt dieper op in gegaan tijdens het seminarie Woonvastgoed België, hét woonvastgoed netwerkevent van ons land, dat dit voorjaar plaatsvindt in Antwerpen op 7 maart 2024.

Zekerheiden zijn verdwenen. De mogelijkheden voor woonvastgoed zijn niet meer zo evident. Hogere financieringskosten, stijgende bouwprijzen, te dure grond, meer NIMBY-problemen, meer bestuurlijke onzekerheid, meer klimaateisen, de blauw/groen voorziening, de bouwstop en meer. Het leidt allemaal tot een minder zekere toekomst om te investeren in woonvastgoed. Waar de investeerders in kantoor- en commercieel vastgoed eerst overstapten naar residentieel vastgoed vanwege de kansen en mogelijkheden, blijft dat nu achter, doordat het daar nu ook niet meer zo makkelijk te verdienen valt. Maar hoe dan verder?

 

Nieuwe ideeën

Tijdens deze namiddag op 7 maart wordt gekeken naar innovatieve strategieën om rendabele mogelijkheden te identificeren en worden oplossingen geboden om een weg te vinden in deze dynamische marktomgeving. Het seminarie staat in het teken van nieuwe inzichten en netwerken om zo tot nieuwe ideeën te komen.

Enkele inhoudelijke discussiepunten:

  • Actualiteiten in wetgeving en investeringskansen van sociale huisvestingmet Helmer Rooze, administrateur-generaal Wonen, Vlaamse Regering en Lionel van Rillaer, CEO Inclusio.
  • Economische uitdagingen en financiële opportuniteiten voor residentieel vastgoed met Daniël Buschman, voorzitter CIB en Johan van Gompel, sr. economist KBC Groep.
  • Kansen voor ruimtelijke ontwikkeling en woonvastgoed vanuit een ander licht bekeken met Brecht Lootens, ORG Permanent Modernity, vanuit een juridisch perspectief met Wim Rasschaert, advocaat en vanuit de bouwshift met Peter Lacoere, HOGent. 

Alle topsprekers en onderwerpen vind je via deze link, via dewelke je ook kunt inschrijven voor het seminarie en netwerkevent. Met de kortingscode 'Architectura100' geniet je ook van een mooie korting.

Deel dit artikel:
Onze partners