Technische uitdagende verfprojecten? Daar kunnen ze iets mee bij Caparol. Zoals het adviseren en aanbieden van de juiste systemen die aan bijzonder voorwaarden moeten voldoen, waaronder dampopenheid en vochtregulering. Dat was het geval bij project Lumière in Mechelen, de tot stadsbioscoop getransformeerde Oude Stadsfeestzaal. Het resultaat kan je ondertussen aanschouwen én voelen, want er heerst een gezond binnenklimaat.
Cinema Lumière huist in een beschermd monument. Na leegstand mocht Altri Tempi zich ontfermen over de restauratie ervan, rekening houdend met de oorspronkelijke stijlelementen. Voor de verf klopte het team aan bij Caparol-partner De Olifant, en het verftechnisch advies van onze Account Manager Stephan Van den Eede was daarbij wenselijk. In onderling overleg werd het erfgoedpand aan de binnenkant in volle glorie hersteld.
De kracht van silicaatgebonden minerale verf
De zoektocht naar het juiste verf resulteerde in een drielaags systeem: CapaSil Primer en Sylitol Bio Interior voor de binnenmuren en zuilen. En Capacryl Aqua UniPrimer en Capacryl Aqua PU Satin voor het houtwerk.
"Het silicaatgebonden mineraal verfsysteem dat op de binnenmuren en zuilen is toegepast, is het meest aangewezen bij minerale ondergronden, zoals pleisters, beton en metselwerk van kalkzandsteen. Het biedt diverse voordelen. De wanden van gebouwen op leeftijd vragen om een dampopen afwerking en Sylitol Bio Interior komt daaraan tegemoet. Net zoals aan de wens om een matte look te verkrijgen.”, vertelt Stephan Van den Eede.
Ook doorslaggevend voor de keuze was de vraag naar een vochtregulerend systeem. Als de luchtvochtigheid binnen hoog is, neemt de verf het vocht of water op. Daalt de luchtvochtigheid, dan geeft het systeem het vocht terug vrij. Dit komt het binnenklimaat ten goede. De verf moest bovendien vrij zijn van allergenen.
De kracht van een verfsysteem begint bij een optimale voorbereiding, reiniging en primer. Kwestie van een schone en droge ondergrond te verkrijgen met oog op een goede hechting. Beschadigde pleister werd hier bijgewerkt met een pleister die overeenkomt met de huidige structuur. Vuil, stof en andere verontreinigingen zijn verwijderd, net zoals gescheurde verflagen. De overgang naar de geschilderde ondergrond is vlak en glad geschuurd, zodat geen eilandvorming kon ontstaan. Vervolgens brachten de schilders van Altri Tempi een voorstrijklaag aan met CapaSil Primer, de ideale hechtbrug of hechtingsverbeterende voorstrijklaag op matig zuigende ondergronden zoals hier. Hierop kwam een grondlaag en een deklaag met de Sylitol Bio Interior verf.
Eenvoudig te verwerken & safe
Stephan Van den Eede: "Bij het bestaande houtwerk bestond er een risico dat we na het reinigen, schuren en ontstoffen hier en daar bloot hout zouden aantreffen, op andere plekken nog oude verf. Daarom is er voor gekozen om alles te behandelen met Capacryl Aqua UniPrimer, een universele hechtlaag voor binnen- en buitentoepassingen en de beste hechtbrug op oude verf- en laklagen op hout. Vervolgens pasten de schilders een grondlaag en een deklaag toe met onze Capacryl Aqua PU Satin. Een eenvoudig te verwerken en sneldrogende polyurethaan-acrylaatlak op waterbasis. Een meerwaarde van deze watergedragen oplossing is zeker ook het kleurbehoud. Andere materialen gaan op termijn vergelen bij het ontbreken van UV- of daglicht. En last but not least: de verf kreeg in Duitsland het label ‘kinderspeelgoedvriendelijk’, dan weet je dat je safe zit.”
Biolabel
Wie snel last heeft van allergische reacties in ruimtes die pas geverfd zijn, kan met een gerust hart vertoeven bij Cinema Lumière. De gebruikte oplossingen voldoen aan de hoogste emissievrije normen, het verfsysteem heeft een biolabel en wordt toegepast op plaatsen waar maximale voorzichtigheid geboden is, zoals in ziekenhuizen.
"Voortaan is het in dit prachtige gebouw met duurzaam gerestaureerde ruimtes genieten van een geweldige programmatie. Menig betere film wordt hier gepresenteerd, en opgewaardeerd zeg maar. En daar zit de hernieuwde setting zeker voor iets tussen. Een knap staaltje dynamisch behoud van erfgoed heeft Altri Tempi toegepast, en blij dat we in opdracht van De Olifant met onze praktijkervaring en unieke verfsystemen mochten bijdragen”, aldus Stephan Van den Eede.