Silka spouwmuren bieden een geluidsisolatie van 69dB

Aan de K.U.Leuven werden onlangs uitgebreide geluidstesten uitgevoerd op ankerloze Silka-spouwmuren. De Silka-muren bewezen officieel een geluidsisolatie van 69 dB te bezitten en presteren hiermee beter dan eender welk ander materiaal op de markt.

Aan de K.U.Leuven werden onlangs uitgebreide geluidstesten uitgevoerd op ankerloze Silka-spouwmuren. De Silka-muren bewezen officieel een geluidsisolatie van 69 dB te bezitten en presteren hiermee beter dan eender welk ander materiaal op de markt.

Geluidswerende muren zijn een must vandaag. De geluidsoverlast die men in zijn woning en werkplaats ondergaat kan immers aanzienlijk zijn, en het comfort dat men ervaart, wordt behoorlijk beïnvloed door het wel of niet aanwezig zijn van geluidshinder. De overheid beseft dat geluidswerende muren belangrijk zijn en heeft hiervoor dan ook wettelijke normen vastgelegd. De norm NBN S 01-400-1 vereist voor een verhoogd comfort een mininum akoestische isolatie (DnTw) van 62 dB voor de woningscheidende muren tussen rijwoningen. Met Rw 69 dB voldoet de Silka ankerloze spouwmuur hier ruimschoots aan.



Bij uitgebreide geluidstesten aan de K.U.Leuven bleken de ankerloze Silka-ankerloze-spouwmuren beter te presteren dan eender welk ander materiaal op de markt. Zij bezitten officieel een geluidsisolatie van 69 dB en scoren hiermee ver boven de strengste wettelijke eis van 62 dB.

Hoge massa geeft hoge geluidsisolatie

De juiste materiaalkeuze is een onmisbaar fundament voor het realiseren van optimaal akoestisch wooncomfort. Een ontdubbelde wand van 2 x 15 cm heeft een oppervlaktemassa van 550 kg/m². De gelijmde tand-en groef blokken geven perfect dichte voegen en er zijn geen geluiddempende strips nodig bij de aansluitingen met vloerplaten. Dit alles verleent de dubbele Silka-wand bijzonder goede akoestische eigenschappen wat ze interessant maakt voor wanden tussen appartementen en gekoppelde woningen, maar ook voor hotels, rusthuizen, schoolgebouwen, enz.


Getest en goedgekeurd

Het Laboratorium voor Akoestiek en Thermische Fysica van de K.U.Leuven voert zijn testen uit op een representatieve wandopbouw tussen twee van de vier transmissiekamers.  De ontdubbelde Silka-spouwmuur werd op die manier getest waardoor men kon vaststellen dat de Silka-muren inderdaad geschikt zijn om te voldoen aan de wettelijke eis van 62 dB.

Professor dr. ir. Gerrit Vermeir was ook positief verrast door de goede resultaten. “Een resultaat van 69 dB in het laboratorium is inderdaad eerder uitzonderlijk. Hiermee is dan ook verzekerd dat men de vereiste 62 dB voor verhoogd comfort tussen rijwoningen, vlot kan halen. Maar dit uiteraard zoals steeds, mits afwezigheid van lekken en met een minimum aan  structurele flanking. Het hogere gewicht en de lijmtechniek zorgen voor deze goede resultaten van de geteste Silka-wand."


Snelheid

Andere troef die Xella aanhaalt om de Silka-blokken te promoten is de snelle plaatsing dankzij het grote formaat waardoor met een elektrische steller hoge rendementen gehaald kunnen worden. De perfect rechte muren met gelijmde voegen laten nadien ook toe de muren binnen af te werken met een spuitpleister, waardoor minder materiaal en manuren nodig zijn. Ook garandeert het lijmwerk een uitstekende luchtdichtheid, wat zich vertaalt in een vermindering aan energieverbuik.

 



 

Deel dit artikel:
Onze partners