Silo van a2o uitgegroeid tot trefpunt voor cultuur en creatieve ondernemers

Twee jaar nadat a2o-architecten de industriƫle site van het voormalige graanverwerkingsbedrijf Meneba heeft getransformeerd naar hedendaagse ateliers, werkruimtes en kantoren is het uitgegroeid tot een trefpunt voor cultuur en creatieve ondernemers.

Twee jaar nadat a2o-architecten de industriële site van het voormalige graanverwerkingsbedrijf Meneba heeft getransformeerd naar hedendaagse ateliers, werkruimtes en kantoren  is het uitgegroeid tot een trefpunt voor cultuur en creatieve ondernemers.

a2o heeft de afgelopen twee jaar niet alleen zijn eigen ateliers in het herbestemde pand ondergebracht, maar is ook druk in de weer geweest om andere creatieve ondernemingen en culturele organisaties te verbinden in De Silo.



De Silo is dankzij a2o in de afgelopen jaren gegroeid van een leegstaand pand als restant van een bloeiende periode in de graanverwerking, tot een creatieve cultuurwerkplaats waar professionele en culturele bedrijven samen onder één dak hun plaats vinden. Op dit moment zijn de volgende ‘residents’ van De Silo in de gebouwen operationeel: a2o, Commun.sense, Kixx, Samm, De Lezenaar en YAR Vlaanderen. Recent kondigde nog een belangrijke actor in het culturele en artistieke veld de verhuis naar De Silo aan: Villa Basta.  

 

Kruisbestuiving

De mix tussen publieke en private, culturele en professionele bedrijven zorgt er dan ook voor dat er binnen De Silo een bijzondere dynamiek leeft die mensen doet bewegen. De kruisbestuiving tussen de bedrijven onderling, maar ook met de andere bedrijven in de nabije omgeving, creëert een cultuur van een open en bruisend landschap waar dagelijks grenzen worden verlegd en dromen worden nagejaagd. De Silo is daarmee dan ook een voedingsbodem van cultuur en creatief ondernemen en ze wil dit ook graag uitdragen.

    

Luchtfoto: www.vlaanderenvanuitdelucht.be 


De Silo- Ruimte voor cultuur en creatief ondernemen. Met deze titel maakt a2o al onmiddellijk haar ambities voor De Silo kenbaar: Het ‘zijn’ van een ‘ruimte‘ waar er in een open gemeenschap gewerkt wordt aan projecten en initiatieven in het culturele landschap en in de creatieve economie. a2o verbindt dan ook in De Silo een verscheidenheid aan ondernemingen en organisaties. De Silo heeft niet de ambitie om zo maar een bedrijvencentrum te zijn waar iedereen naast elkaar zijn ding doet. De meerwaarde van De Silo zit hem in het feit dat de inwonende bedrijven en ondernemingen elkaar inspireren, triggeren en zorgen voor een wederzijdse kruisbestuiving. Door deze dialoog tussen de actoren in De Silo onderling ontstaat er een bruis en dynamiek in het gebouw die afstraalt tot ver buiten de grenzen van het bedrijvenlint tussen kanaal en grote ring in Hasselt.

 

Een duurzame herbestemming

Om te komen tot de bruisende plek die De Silo vandaag de dag is, heeft het gebouw een bijzondere transformatie moeten ondergaan. a2o-architecten heeft hiervoor de industriële site herbestemd en getransformeerd tot een dynamische plek die nog voor vele toekomstige generaties een thuisbasis kan bieden.

De aanvankelijke functie van het gebouwencomplex was een graanverwerkend bedrijf met opslag van graan- en meelproducten in silo’s. De moeilijkheid van de renovatie was dat een deel van de te transformeren locatie bestond uit een betonnen structuur aan graansilo’s. Hiervoor moesten de architecten tot in de silo’s kruipen om inzicht te verwerven in de constructie en afmetingen. Nu zijn er op elke verdieping elementen van het industriële karakter bewaard en overal in het interieur blijven de sporen zichtbaar van een gedurfde ingreep.

We noemen deze transformatie dan ook fier een ‘duurzame herbestemming’. Een verkommerde industriële site die schijnbaar onbruikbaar leek te zijn, werd door a2o in een mum van tijd getransformeerd tot een kloppend hart in de Hasseltse creatieve economie. Een plek waar voor culturele en creatieve ondernemers nog voor vele jaren opportuniteiten en mogelijkheden in het vooruitzicht liggen. 



 

 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners