Sint-Franciscuscollege: optimale leeromgeving door extern zonweringsysteem

In Heusden-Zolder is een school, met meer dan 1.650 leerlingen, op een oppervlakte van zo’n 10.000 m² terug te vinden. Het gaat meer bepaald om het Sint-Franciscuscollege waar zowel de middenschool, het aso, het tso als het bso huizen. Bij het bouwproject, dat deel uitmaakt van een van de 182 scholenbouwprojecten van ‘Scholen van Morgen’, stond luchtdicht bouwen voorop. Het was dus zaak om een oplossing achter de hand te hebben om oververhitting te voorkomen tijdens de warmere maanden. De doekzonwering van zonweringspecialist Duco biedt hierop een antwoord.

Het Sint-Franciscuscollege is een van de 182 projecten van ‘Scholen van Morgen’, een programma dat het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van 182 scholenbouwprojecten omvat. De werken werden ingedeeld in drie grote ingrepen, een nieuwbouw met klassenblok, een nieuwe sporthal en een renovatie van de oude turnzaal, van de kapel en van het kloosters van de pater Minderbroeders.

Een groot aandachtspunt bij het renovatieproject was luchtdichtheid. Bijgevolg was het van groot belang om na te denken over een oplossing dat het schoolgebouw voldoende koel zou houden om zo een gezonde leeromgeving te garanderen. Om oververhitting tegen te gaan voldoet een basisventilatie vaak niet en is buitenzonwering cruciaal. Ook bij dit project was deze stelling van toepassing. Er werd gekozen voor onzichtbare doekzonwering van zonweringspecialist Duco die op een natuurlijke en energiezuinige manier de opwarming van het gebouw tegenhoudt en zo de koellast tot 63 % verlaagt.

 

Doekzonwering aan het zicht onttrokken

Bij de renovatie werden reeds 99 DucoScreen Front 150 systemen in stormvaste uitvoering geïnstalleerd; goed voor zo’n 700 m² aan screens. De zonweringskast van 150 mm hoog werd bij elk raam in de spouw ingebouwd, wat resulteert in een efficiënte en architecturale oplossing.

 

Optimaal gebruiksgemak

Niet alleen de plaatsing van de DucoScreen Front 150 werd van buitenaf ‘onzichtbaar’ geplaatst. Ook het onderhoud kan eenvoudigweg van buitenaf gebeuren. Daarnaast kunnen leerkrachten en leerlingen de zonwering zelf aansturen, tenzij het weerstation op het dak het anders aangeeft. Daarbij wordt rekening gehouden met de parameters ‘wind, ‘regen’ en ‘zon’. In het geval er niemand is en de zon plots hard begint te schijnen, gaan de screens automatisch omlaag.

 

Nieuw: hoogte- en breedtemaat van zes meter

Compleet nieuw zijn de varianten met een hoogte- en breedtemaat van zes meter. Met die grote maten is er nu dus ook een esthetische en makkelijk in te bouwen zonweringtoepassing. Die speelt in op de trend in de architectuur om almaar grotere glaspartijen neer te zetten.

Bron: Duco
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners