Sint-Godelievekerk Baliebrugge: een warme, multifunctionele nevenbestemming (Urbain Architectencollectief)

De Godelievekerk in Baliebrugge krijgt binnenkort een nevenbestemming naar een ontwerp van Urbain Architectencollectief. In de kerk zullen nieuwe functies te gast zijn naast een nieuwe verkleinde liturgische ruimte in het voormalige koor. Het gaat om een dorpshuis, buitenschoolse kinderopvang, een refter en turnzaal voor de naburige dorpsschool. Tegelijk wordt de nieuwe groene speelplaats na de schooluren opengesteld als dorpstuin en worden op de site publieke toiletten en een hoppinpunt voorzien. De start van de werken, waarbij een nieuwe houten verdiepingsvloer wordt geïntegreerd in de schipruimte, staat gepland eind 2024.

Een hedendaagse warme plek voor de Baliebruggenaar met ruimte voor kleine misvieringen, bib, kinderopvang en het lokale gemeenschapsleven. Zo zag Urbain Architectencollectief de nevenbestemming van de Sint-Godelievekerk in Baliebrugge. Voor de wekelijkse liturgie is de ruimte te groot geworden. Er is een mooie open middenbeuk - het ‘schip - die polyvalent gebruik gemakkelijk mogelijk maakt. Architecturaal leent de kerk van Baliebrugge zich hier goed toe.

Verbindend, publiek toegankelijk groen

De nieuwe site wordt een polyvalente plek met plaats voor onderwijs en kinderopvang én dient als een ontmoetingsplek voor de mensen en verenigingen uit het dorp. De groene speelplek tussen de kerk en de vernieuwde schoolsite zorgt voor de verbinding tussen beide gebouwen, vormt een groene afgesloten speeloase voor de school en een mooie dorpstuin, die voor iedereen toegankelijk zal zijn buiten de schooluren. De hele kerkomgeving baadt in het groen met glooiende paden die voor een vlotte toegankelijkheid en doorwaadbaarheid zorgen.

Voor de kerk komt er een Hoppinpunt (met o.a. een bushalte) die werd geïntegreerd in de buitenaanleg. Vlakbij zal het openbaar toilet steeds beschikbaar zijn.

Permanente ontmoetingsplek

Het is de ambitie om van het dorpshuis een permanente ontmoetingsplek te maken met tal van activiteiten. Men zal er terecht kunnen voor een kop koffie, om de krant of een boek (beperkt aanbod vanuit de bib) te lezen of gewoon om een praatje te slaan met de andere aanwezigen. Door de aparte toegang zal het dorpshuis ook toegankelijk en bruikbaar zijn/blijven tijdens de schooluren.

De sacrale ruimte zal volledig autonoom functioneren en blijft volledig onder de bevoegdheid van de pastoor en de kerkelijke overheid. Zoals al van bij de aanvang van het project duidelijk gesteld, blijven religieuze activiteiten buiten de sacrale ruimte ook mogelijk.

Deel dit artikel:
Onze partners