SitaVasant: dakrandafvoer 2-in-1

Omdat men toch liever een dakafvoer in de opstand plaatst om zo het dampscherm op het dakvlak niet te doorboren, maar door gebrek aan voldoende afvoercapaciteit, was er een oplossing nodig. En die heeft de SitaVasant. De SitaVasant Double kan zelfs tegelijkertijd gebruikt worden voor hoofd- en noodafvoer - en dat alles met slechts één doorboring van de opstand.

"Zo plat en zo krachtig!" Dit is vaak de eerste reactie op de nieuwe SitaVasant dakafvoer. Met zijn ultra vlakke, slechts 48 millimeter hoge inlaat, heeft hij een minimale impact op de thermische isolatie. Door de wat diepere inlaat versnelt dit de afvoercapaciteit. Voor de hoofdafvoer wordt tot 17 liter per seconde van het dak afgevoerd en voor de noodafvoer tot 2,9 liter per seconde. Dit in vergelijking met bijvoorbeeld onze SitaEasy die tot 4,3 liter per seconde afvoert als hoofdafvoer.

Snelle installatie

De SitaVasant is ook snel te installeren en wordt als een 4-delige set geleverd: de SitaVasant DN100 met aansluitslabbe naar keuze, een verbindingsbuis van 500mm met buisklem en een dampschermplaat. Een bladvanger kan als optie worden aangekocht, afhankelijk van het toepassingsgebied. Een sterknop met draadstang, die uitmondt in een aparte afstandsbout, zorgt voor een stormvaste montage. Dankzij de stergreepmoer kan de installatie zonder gereedschap worden uitgevoerd.

Sitavasant double - inclusief noodafvoer

Een dakafvoer met twee afzonderlijke inlaten die onafhankelijk van elkaar functioneren - dat is het speciale kenmerk van de SitaVasant Double. Hoofd- en noodafvoer zijn gecombineerd in één afvoerbuis en vereisen slechts één doorvoer in de opstand. In het geval dat het waterniveau op het dak stijgt tot het niveau van de noodafvoer, loost de noodafvoer, die 35 mm hoger is dan de hoofdafvoer, op een vrij overstroombaar gebied. Deze wordt eenvoudig door de dakafvoer en de roestvrijstalen verbindingsbuis gestoken. Omdat hij verhoogd voor de grindvanger ligt, vormt hij een autonome noodafwatering die functioneel blijft, zelfs als het hoofdafvoersysteem verstopt raakt (bv. door het binnendringen van bladeren of vreemde voorwerpen of gewoon overbelast raakt door hevige regenval). De inlaatrand is altijd vast op 35 mm, maar met de scharnierende, flexibel verstelbare poten kunnen oneffenheden in de ondergrond worden uitgevlakt.

Voor deze combinatie is een speciale bladvanger verkrijgbaar, die de noodafvoer opening vrij laat en ook stevig vastzit dankzij de draadstang met stergreepmoer.

gepatenteerde overgang

Voor aansluiting op de regenpijp is een SitaVasant Double overgangsstuk verkrijgbaar, een elegant, tijd- en arbeidsbesparend alternatief voor de vergaarbak. Dit maakt tijdrovende, handmatige aansluitwerkzaamheden overbodig.

Het optioneel verkrijgbare, eenvoudig te installeren roestvrijstalen overgangsstuk wordt eenvoudig op de afvoerbuis geschoven en zorgt voor een waterdichte verbinding met het hoofdafvoersysteem met een geïntegreerde mof en afdichting.

De noodafvoer wordt dan vanaf de dakzijde ook door het overgangsstuk gevoerd tot het de spuwer positie bereikt heeft. Deze noodafvoer wordt steeds geleverd met een bijpassende rechthoekige afdichting, die zorgt voor een zorgeloze integratie in de opstand.

TüV-geteste prestaties

Het gebruik van het overgangsstuk biedt niet alleen installatievoordelen. In vergelijking met het gebruik van een watervergaarbak kan ook een iets hogere afvoercapaciteit worden gemeten - bevestigd door TÜV.

  • Dakrandafvoer met of zonder noodafvoer: de SitaVasant Double combineert hoofd- en noodafvoer in één afvoer (1). De SitaVasant is speciaal ontworpen voor hoofdafvoer (2).
  • Als spuwer of aangesloten aan de regenbuis: de SitaVasant heeft een hoge afvoercapaciteit ondanks een afvoer die slechts 48 mm hoog is en slechts minimale impact heeft op de thermische isolatie (3).
  • Geniale combinatie: het noodafvoersysteem van de SitaVasant Double werkt autonoom, zelfs als het hoofdafvoersysteem overbelast of verstopt is (4).

Als het waterpeil op het dak boven de 35 mm stijgt, komt het water van de noodafvoer terecht op een vrij overstroombaar gebied (5).

Slim alternatief voor de vergaarbak : het SitaVasant roestvrijstalen overgangsstuk (6).

Bron: Sita Bauelemente
Deel dit artikel:
Onze partners