Op de site van het voormalige woonzorgcentrum Sint-Petrus komt straks de meest klimaatvriendelijke woonwijk van Kruishoutem. Zo zullen alle appartementen van ‘Kruishove’ – zoals het project heet - verwarmd worden met het eerste residentieel BEO-veld van Kruisem, een erg duurzaam alternatief voor de klassieke verwarmingssystemen. “We gaan de site daarnaast maximaal ontharden. Zo maakt de oude parking plaats voor een grote, publieke parktuin vol bomen en planten”, luidt het bij projectontwikkelaars Steenoven-Danilith, die voor het project de handen in elkaar slaan met het Gentse architectenbureau Bontinck architecture and engineering. “Dankzij deze parktuin blijft ook het landelijke karakter van de buurt volledig bewaard.” De eerste opbouwwerken staan gepland begin 2024.
In mei vorig jaar verhuisden de bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Petrus al van hun oude residentie aan de Brouwerijstraat naar een nieuwbouw in de Passionistenstraat. Inmiddels zijn de eerste afbraakwerken op de voormalige woonzorgsite gestart en is duidelijk welke nieuwe toekomst het precies krijgt.
"Begin 2024 starten we met de bouw van ‘Kruishove’. Dat wordt een nieuwe woonbuurt waar we gefaseerd vijf nieuwe gebouwen neerzetten. Zij bieden straks plaats aan in totaal 60 appartementen voor gezinnen en singles en 22 assistentiewoningen voor ouderen. Bijzonder is dat het straks de meest klimaatvriendelijke woonwijk van Kruishoutem zal zijn."
‘Kruishove’ krijgt dan ook het eerste residentieel BEO-veld (Boorgat Energie Opslag) van Kruisem. Dat is een erg duurzaam alternatief voor de klassieke verwarmingssystemen. Concreet wordt gebruikgemaakt van grondwarmte om de appartementen via warmtepompen te verwarmen in koude periodes én passief te verkoelen tijdens de zomermaanden. Naast het BEO-veld krijgen de gebouwen onder andere zonnepanelen en groendaken. Die laatste ogen niet alleen mooier in een landelijke omgeving, ze verbeteren ook de waterhuishouding.
Grote publieke parktuin
Dé eyecatcher van de ruim 10.200 vierkante meter grote site wordt zonder twijfel de grote publieke parktuin die tussen en rond de gebouwen wordt aangelegd.
"We gaan de huidige site maximaal ontharden door groenzones en paden aan te leggen en nieuwe bomen en struiken te planten. De parktuin wordt volledig autoluw en zal enkel toegankelijk zijn met de fiets of te voet. Deze nieuwe ontmoetingsplek zal bovendien ook open staan voor het publiek, zodat iedereen uit de buurt ervan kan genieten. De parktuin zal ervoor zorgen dat het landelijke karakter van de omgeving bewaard blijft én dat de bewoners straks van een mooi uitzicht kunnen genieten."
Vijf gebouwen
Op het terrein worden 5 bouwblokken ingeplant. Blok 1 is een groot langgerekt gebouw van 3 zichtbare bouwlagen waar 21 appartementen in voorzien worden. Blok 2 en 3 zijn kleinere blokjes, respectievelijk met 9 en 12 appartementen. Blok 4 bevat 18 appartementen en als sluitstuk worden 22 assistentiewoningen voorzien in een woongebouw parallel met de Brouwerijstraat, met alle nodige zorgvoorzieningen.
In het centrale binnengebied is er plaats voor beplanting, hoogstammig groen, wandel- en fietspaden. Er wordt een speelwadi voorzien die de overstort van de regenwaterputten op piekmomenten buffert voordat deze naar de openbare riolering verloopt. Door deze grote attractieve parktuin centraal in het project te voorzien, wordt het geheel speels aaneen geweven en krijgt het project ook ademruimte. De groene omgeving die de gemeente Kruisem typeert, wordt tot in het binnengebied van de projectsite doorgetrokken.
Er wordt ingezet om elk appartement te voorzien van een kwalitatieve buitenruimte. De appartementen op het gelijkvloers krijgen een private tuin. De overige appartementen hebben een groot terras.
Architecturale familie
Door de verschillende korrels van bouwvolumes op de projectsite wordt een vormelijk spel gecreëerd, met verschillende zichten naar en van het binnengebied. Alle bouwvolumes worden volgens één architecturale familie ontworpen, maar zijn toch allemaal verschillend. De gebouwen worden voorzien van een wit/grijze gevelsteen afgewisseld met accenten in witte-grijze cementering/crepi en houten gevelpanelen. De neutrale kleur van de bouwblokken versterkt het groene karakter van de buitenaanleg. De betonterrassen, die doorlopen in betongrijze banden rondom rond het gebouw, sluiten naadloos aan bij de betonnen plint van de parkeergarages. De gevelbanden worden in de kleinere bouwblokken voorzien.
Het schrijnwerk en de dakranden worden voorzien in zwart/antraciet/lichtgrijs aluminium, aansluitend bij het gebouwgeheel. Het ritme van raamopeningen wordt over het volledige gebouw strak aangehouden en bestaat uit een 4-tal verschillende types die in diverse combinaties gebruikt worden. De balustrades worden voorzien in glas, om de terrassen zo licht mogelijk te laten ogen en te laten opgaan in de groene omgeving. De zichtbare daken en de daken die niet worden ingezet voor waterrecuperatie worden uitgewerkt als een groendak.
Timing
De eigenlijke bouwwerken van het eerste appartementsgebouw starten begin volgend jaar. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners in de lente van 2026 hun intrek nemen. De eerste bewoners van de assistentiewoningen worden al verwacht tegen de zomer van 2025.