Dit visionaire project in het Deense Kopenhagen is een schoolvoorbeeld van energetische en ruimtelijke duurzaamheid. Sterarchitect Bjarke Ingels ontwierp niet enkel een imposante energiecentrale die afval omzet in warmte en elektriciteit, maar ook een park annex skipiste op het dak van het complex.
Kopenhagen wil tegen 2025 de eerste klimaatneutrale hoofdstad ter wereld zijn. Anno 2018 zet ze haar verregaande ambities kracht bij met een van de meest vooruitstrevende architectuurprojecten ter wereld. Maak kennis met Amager Bakke, een vernuftige energiecentrale die afval omzet in warmte en elektriciteit voor respectievelijk 160.000 en 62.500 gezinnen, maar die tegelijk ook plaats biedt aan een publiek activiteitenpark en een skipiste.
Gigantische hoogrendementsketel
De Deense topontwerper Bjarke Ingels (BIG) gaat prat op de integratie van ecologische technologieën in hedendaagse architectuur. Hij was dan ook de aangewezen persoon om het concept voor de nieuwe energiecentrale in de stedelijke omgeving van Kopenhagen vorm te geven. BIG opteerde resoluut voor een duurzaam icoon met een strakke behuizing, dat symbool staat voor het milieubewustzijn van de stad. Het complex functioneert als een gigantische hoogrendementsketel en wint enorme hoeveelheden energie uit de gecondenseerde damp in het rookgas. Een derde van die energie wordt omgezet in elektriciteit, terwijl de restwarmte bestemd is voor het voeden van het lokale warmtenet.
Op volle capaciteit zal de centrale jaarlijks 400.000 ton afval verbranden. Dankzij geavanceerde filtertechnologie is er geen sprake van vervuilende uitstoot – de lucht in de omgeving van Amager Bakke zou zelfs gezonder zijn dan in het nabijgelegen stadscentrum. De centrale is liefst 25 % efficiënter dan haar voorganger – het Amager Resource Center, dat tegen 2020 omgevormd wordt tot een biomassacentrale – wat resulteert in een CO2-reductie van circa 100.000 ton. Ze is sinds eind vorig jaar in gebruik en levert intussen volop ‘schone’ energie.
De vrije ruimte op het dak van het complex wordt ingericht als publieke recreatiezone met een groen karakter.
Recreatiepark en skipiste
Ondanks haar compacte, geplooide vorm heeft de energiecentrale een enorme footprint. De vrije ruimte op het dak van het complex blijft gelukkig niet onbenut en wordt tegen komende herfst omgetoverd tot een publieke recreatiezone met een polyvalent activiteitenpark en een 500 meter lange skipiste. Het park zal bezoekers gedurende de zomer verblijden met wandel- en trail running-paden, fitnessinfrastructuur, speelpleinen, ’s werelds grootste klimmuur (86 meter hoog en 10 meter breed) en adembenemende uitzichten over de stad en het havengebied. Karakteristieke vegetatie en strategisch gepositioneerde rotspartijen moeten het de allure van een Scandinavisch berglandschap geven. In de wintermaanden zal het geheel dan weer hoofdzakelijk fungeren als een skigebied, waar wintersportliefhebbers zich kunnen uitleven op drie routes met een variabele moeilijkheidsgraad – onder meer een zwarte piste met een maximale helling van 45 %. De inwoners van Kopenhagen en de vele toeristen zullen er dus het hele jaar door terechtkunnen voor sport en verpozing.
>> Lees het volledige artikel op de website van Belgian Building Magazine