Slimme geothermische warmtepompen: winst op alle vlakken

Geothermische warmtepompen bieden heel wat voordelen op vlak van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Door dit te combineren met geavanceerde monitoring en compacte en flexibele installaties weet Itho Daalderop het rendement, het comfort en de levensduur echter nog voortdurend te verbeteren. Business Developer Olivier Van Vooren legt uit.

Een van de sterke punten van Itho Daalderop is het gebruik van geavanceerde monitoring. “Door al onze warmtepompen te monitoren, weten we exact wat er gebeurt en hoe we ze kunnen verbeteren. Dankzij deze voortdurende analyse hebben we onze warmtepompen doorheen de jaren al sterk kunnen optimaliseren,” aldus Van Vooren.

De monitoring stelt installatiebedrijven en bouwontwikkelaars overigens in staat om sneller en efficiënter te reageren wanneer nodig, en maakt zelfs preventieve probleemopsporing mogelijk. “Maar onze geothermie warmtepompen hebben sowieso zo goed als geen onderhoud nodig,” voegt hij toe. “Dat leidt tot een hogere klanttevredenheid en voorkomt kostbare reparaties. We verlengen zo ook de levensduur van de installaties, wat de ecologische voetafdruk én de total cost of ownership verder minimaliseert.”

Compacte en flexibele installaties

Itho Daalderop biedt onder het WPU 5G gamma geothermische warmtepompen aan met verschillende vermogens van 1,8 tot 7,5 kW. Deze hebben telkens dezelfde afmetingen van 60 op 60 cm, wat ideaal is voor moderne, kleinere technische ruimtes. Van Vooren benadrukt: “Onze warmtepompen blijven compact, ongeacht het vermogen. Elk vermogenstype is bovendien combineerbaar met elk boilervolume, gaande van 150 t.e.m. 270 L.”

“Dat maakt ons systeem bijzonder geschikt voor projectontwikkelaars die ruimte willen besparen zonder in te boeten op prestaties. Deze flexibiliteit maakt het bovendien mogelijk om steeds oplossingen op maat te bieden, van kleine appartementen of studio’s met een laag vermogen en een lage tapwaterhoeveelheid tot luxe penthouses en woningen met hoge warmtapwater eisen.”
Van Vooren: “Doordat alle combinaties qua vermogen en boiler volumes in ecodesign gevalideerd zijn hoeft de EPB verslaggever geen gebruik te maken van waardes bij ontstentenis, wat erg voordelig is voor het E-peil van de wooneenheden én zorgt voor een correctere ingave.”

Stabiel en duurzaam dankzij water als medium

Een belangrijk voordeel van de geothermische systemen van Itho Daalderop is het gebruik van water als medium. “Doordat wij op water werken blijft de bron mooi stabiel en positief in temperatuur, wat zorgt voor een consistent hoog rendement. Bovendien maken we op die manier gebruik van een onuitputtelijke bron van energie en kunnen we een lange levensduur van de installatie waarborgen,” zegt Van Vooren. “Het vermindert ook de milieuvervuiling, want onze warmtepompen maken geen gebruik van glycol of andere chemicaliën.”

Steeds de juiste kamer- en watertemperatuur

Passieve koeling is een ander belangrijk voordeel. “In de zomer kunnen we 24/7 passief koelen zonder onderbreking, zelfs tijdens de productie van sanitair warm water,” benadrukt Van Vooren. Dit verhoogt het comfort en vermindert de noodzaak voor aanvullende airconditioning. Een veelgehoorde misvatting over passieve koeling is dat het niet effectief genoeg is, maar Van Vooren weerlegt dit: “Als je passieve koeling op tijd en correct inschakelt, kan het net zo goed presteren als airconditioning.”

“Onze geothermische waterpompen schakelen automatisch tussen koelen en verwarmen, zodat je woning altijd op de gewenste temperatuur blijft zonder dat je als gebruiker handmatig hoeft in te grijpen. Dit resulteert bovendien in een verhoogd koelvermogen per ruimte, wat weer leidt tot een verhoogde bodemtemperatuur en dus een verhoogd rendement in de winter. Dit kan dankzij ons slimme collectorsysteem zelfs per kamer apart worden aangestuurd, wat bijdraagt aan een verhoogd wooncomfort en een efficiënter energiegebruik.”

Diverse toepassingen bewijzen veelzijdigheid

Een praktijkvoorbeeld van de innovatieve toepassingen van Itho Daalderop is te vinden in De Vloei, een duurzame wijk in Ieper waar zowel sociale woningen als appartementen van geothermische systemen zijn voorzien. Een ander voorbeeld is Cohousing Boldershof in Oostende, waar een beschermde hoeve omgebouwd werd tot cohousing met 18 wooneenheden. “Dit toont aan dat onze oplossingen zowel bij nieuwbouwprojecten als bij renovaties uitstekend toepasbaar zijn,” concludeert Van Vooren.

Deel dit artikel:
Onze partners