Sloop voormalig zwembad Oostende van Paul Felix en Jan Tanghe goedgekeurd

Het Oostendse stadsbestuur heeft zopas de sloopvergunning goedgekeurd voor het voormalig stedelijk zwembad. In mei vorig jaar maakte het bestuur al bekend het brutalistische zwembad - in 1976 ontworpen door architecten Paul Felix en Jan Tanghe - te willen afbreken om plaats te maken voor een open groene ruimte die volgens de stad de erfgoedwaarde van de Koninklijke Gaanderijen en Thermae Palace versterkt. De plannen stuitten op fel protest uit de architectuurwereld. Archipel pleit er al jaren voor om de zwembadhal te herbestemmen als stadshal, samen met erfgoedvereniging Dement Oostende. Een oproep die wordt gesteund door onder meer architectuurcriticus Marc Dubois en onze huiscolumnist Filip Canfyn.

Met de goedkeuring van de sloopvergunning lijkt de hoop op het behoud van het brutalistische zwembad van Paul Felix en Jan Tanghe in Oostende vervlogen. In mei vorig jaar maakte het stadsbestuur al bekend dat ze de site van het zwembad wil omvormen naar een open en groene ruimte. "De sloop van het voormalige zwembad zal opnieuw ruimte geven aan de monumenten die de plek verheffen tot één van de meest markante plaatsen in Oostende", klinkt het vandaag bij het stadsbestuur. "Dit betekent de start van het historisch herstel van de site. Voorlopig zal het terrein ingezaaid worden met gras. Zo brengt de stad de cruciale erfgoedsite terug naar de situatie zoals die vroeger was: met de thermen, de gaanderijen en de Wellington."

Ondertussen wordt de definitieve aanleg in een ruimere context bekeken. Er komt een studie om de aanleg en de inrichting van de toekomstige open ruimte met groen te bepalen. De invulling van de site hangt nauw samen met de herontwikkeling van het Thermae Palace.

Het oude stedelijk zwembad wordt daarbij volledig gesloopt. Alle ondergrondse constructies, die vrijkomen bij afbraak, worden weggebroken. De buitenzwembaden, verharding en afsluitingen worden verwijderd. Ook de footprint van het zwembadgebouw en alle buitenconstructies worden opgevuld met goed verdichtbare grond. "Renovatie zou door de slechte toestand van het gebouw een enorme financiële kost betekenen. Die kost staat niet in verhouding tot een herbestemming met grote meerwaarde voor de monumenten in de onmiddellijke nabijheid", deelt het stadsbestuur mee in een persbericht. 


Oproep tot herbestemming

Het protest tegen de afbraak en de oproep tot herbestemming lijkt daarmee in dovemansoren te zijn beland. Na de bekendmaking in mei vorig jaar lanceerden Archipel en erfgoedvereniging Dement Oostende nog een oproep om de zwembadhal te herbestemmen tot overdekte publieke ruimte. Een oproep die ook Marc Dubois ondersteunde in een open brief naar het stadsbestuur. Ook Filip Canfyn liet zich al meermaals zeer kritisch uit over de geplande afbraak van het zwembad onder meer in zijn columns op deze website. 

 

Podcast

Architectura publiceert in het voorjaar van 2023 een podcast over het zwembad van Felix en Tanghe in de podcastreeks 'In de bres voor ons modernistisch erfgoed'. Bij wijze van voorsmaakje kan je deze zomer al de eerste aflevering beluisteren over het AC Hasselt. 

Deel dit artikel:
Onze partners