SMAK Architects hertekent Brussels  industrieterrein tot inclusieve buurt

SMAK Architects tekent een masterplan voor de site Deleers, een voormalig
industrieel terrein van zo'n 26 000 m² aan de kanaalzone van Anderlecht. De mix van productieve
activiteiten van kleine ondernemingen, een schoolcampus en een residentieel programma zal van
de site een levendige en inclusieve omgeving maken. De school wordt ontworpen door SMAK
Architects, de residentiële gebouwen door Atelier Kempe Thill + Kaderstudio en de woontoren door POLO Architects. Het landschapsontwerp is in handen van Avantgarden

“Een combinatie van multifunctionele buurten vormt de sleutel tot een succesvolle stedelijke inrichting,” aldus Mathias Kerremans, zaakvoerder van SMAK Architects. “Het is tijd om onze stadsontwikkeling grondig te herdenken, zeker in de grootsteden. De stedenbouw uit de vorige eeuw bracht ons te veel monofunctionele wijken, met kwaliteitsverlies van de openbare ruimte en de bijhorende mobiliteitskwesties als gevolg. Brussel pakt dit op een interessante en uitdagende manier aan, door via een wetgevend kader de mix van functies op te leggen.”


Publieke ruimte

De site wordt volledig publiek doorwaadbaar. Een openbare weg voor voetgangers en fietsers verbindt de Walcourtwijk met het kanaal. Aan het kanaal wordt het hoogteverschil tussen de promenade en het kanaal overbrugd met een brede zuidgerichte trappenpartij. Die vormt het trotse gezicht van het project en betrekt de aangrenzende gebouwen rond een centrale, groene ruimte langs het water. Nog een verbindende factor voor de site wordt de groenaanleg. Die maakt van de site een groene long in de stad en vormt tegelijk een natuurlijke buffer voor de rondgelegen wijk.

 

Functiemix

De schoolcampus is opgedeeld in 5 gebouwen die geleidelijk in hoogte oplopen naar het kanaal. Het kloppend hart wordt het Walcourtplein, dat tegelijk als inkomstplein voor de school en als buurtplein kan functioneren. Naast de trappartij wordt dit de tweede centrale ontmoetingsplaats. Wonen zal mogelijk zijn in drie woonvolumes van 7 bouwlagen boven op de productieve basis, in totaal 8 bouwlagen en goed voor 75 appartementen. Aan het kanaal komt een woontoren van 12 woonlagen boven op de dubbelhoge productieve basis. Die zal 82 appartementen omvatten.


Vruchtbare samenwerking

Het volledige masterplan was in handen van SMAK Architects. Dankzij de vruchtbare samenwerking met het team van de Brusselse Bouwmeester kreeg het plan concreet vorm. Omwille van de diversiteit in architectuur, sloeg SMAK Architects de handen in elkaar met Atelier Kempe Thill + Kaderstudio en POLO architects. De bureaus werken allen samen voor bouwheer Kairos om dit project tot stand te brengen.
SMAK maakte het ontwerp van de scholen voor de VGC. De drie residentiële gebouw werden ontworpen door Atelier Kempe Thill en Kaderstudio. POLO Architects nam de woontoren voor haar rekening. De bouwaanvraag is momenteel lopend.

Bron: SMAK Architects
Deel dit artikel:
Onze partners