Heel wat Belgische woningen zijn niet goed genoeg geïsoleerd, en dat is in de sociale woningbouw niet anders. Energetische renovaties dringen zich bijgevolg op. En daarvoor bieden de Terca gevelstenen van Wienerberger een oplossing met Eco-brick. Deze baksteen is 3.5 centimeter smaller dan een traditionele gevelsteen, en zorgt bijgevolg voor meer isolatie- of woonruimte.
Omdat de Eco-brick smaller is dan een traditionele gevelsteen, biedt deze baksteen interessante oplossingen voor (al dan niet energetische) renovaties in de sociale woningbouw. De steen staat toe om dikker te isoleren, wat bijzonder interessant is bij het streven naar een laag E-peil of naar een nog meer energiezuinige renovatie bij na-isolatie langs de buitenzijde.
Wanneer er sprake is van een volsteense muur die niet afgebroken kan worden, is de Eco-brick ook een goede oplossing. Ook hier geeft hij meer ruimte om isolatie te plaatsen tussen de oude gevel en de Eco-brick gevel. Dat is bijvoorbeeld handig bij renovaties binnen het rooilijndecreet. Indien de oude gevel dan toch afgebroken wordt, is er simpelweg nog meer plaats voor extra isolatie tussen de binnenmuur en de Eco-brick.
De Eco-brick is al even op de markt en kent dus al vele toepassingen. Het is zelfs een standaard formaat geworden voor heel wat Terca collecties. Er is ook een ruime variëteit aan kleuren beschikbaar, zodat de Eco-brick in elke stijl en elk gewenst kleurenpalet kan geïntegreerd worden.
Klimaatvriendelijk
Ook voor het klimaat komt het smallere formaat van de Eco-brick goed uit. Omdat de baksteen smaller en lichter is dan een traditionele baksteen, kunnen er per rit meer stenen vervoerd worden. Dat betekent dus minder ritten, en dat betekent op zijn beurt weer minder CO2-uitstoot. Bovendien is er voor smallere bakstenen minder materiaal nodig, wat eveneens voor een beperkte CO2-uitstoot zorgt.
De Eco-Brick van de Terca gevelstenen van Wienerberger is intussen dan ook in veel projecten geïntegreerd.