Snel, logisch en met grote vrijheid modelleren in ARCHICAD

ARCHICAD kenmerkt zich door een grote ontwerpvrijheid, een hoge modelleersnelheid en logische handelingen. Daardoor is modelleren in de BIM-software van Graphisoft kinderspel in vergelijking met andere programma’s op de markt. KUBUS, in Vlaanderen en Nederland exclusief verdeler van ARCHICAD, wil dat voor wie dat wenst nog eens duidelijk maken met een remote demo, waarvoor geïnteresseerden zich hier kunnen aanmelden.

ARCHICAD wordt terecht gezien als dé BIM-modelleersoftware voor architecten en bouwbedrijven. Ten eerste omdat het programma een enorm grote ontwerpvrijheid biedt, vanuit de idee dat modelleersoftware het ontwerpen op geen enkele manier mag begrenzen en dus maximaal moet faciliteren. Die ontwerpvrijheid wordt gecombineerd met een aantrekkelijke en duidelijke interface. Heel handig zijn de favorieten, elementen die je vooraf zelf ingesteld en opgeslagen hebt en eindeloos kunt hergebruiken. De elementen blijven daarna wel aanpasbaar. Van een vooraf ingestelde vliesgevel, bijvoorbeeld, kan je in je model nog steeds de afmetingen aanpassen, de profielen breder maken …

Ook de gereedschappen genaamd shell en morf zijn heel handig, want ze helpen je snel en eenvoudig nieuwe elementen ontwerpen. De shell-tool is eigenlijk ontwikkeld voor daken, maar kan ook voor designelementen of meubilair worden gebruikt. Met de morf-tool kan je door middel van duwen en trekken elk element eenvoudig aanpassen. Ontwerpen kan trouwens in 2D of in 3D.


Efficiëntie en intuïtiviteit

Snelheid van modelleren is een ander aspect waar ARCHICAD in uitblinkt. Wie werkt met het programma, zal snel ervaren dat veel handelingen sneller en makkelijker verlopen dan bij andere 3D-modelleerpaketten. De functionaliteiten van de software zijn dan ook specifiek toegespitst op efficiëntie en intuïtiviteit. Een voorbeeldje is de snelheid waarmee je maatlijnen genereert. In de maatlijnen-tool kan je snel een eenvoudig instellen welke maatlijnen je op je grondplan wil zien, met welke afstand ertussen. Vervolgens kan je die in één klik op je grondplan laten verschijnen. Alle maatlijnen zijn dan ook onmiddellijk gekoppeld aan het model. Als je dus nog een element aanpast, een raam kleiner maakt bijvoorbeeld, past de maatlijn ervan automatisch mee aan. Van alle ramen kan je overigens ook even snel hoekramen maken, met een profiel ertussen of glas op glas.


Zwaartekracht toepassen

Graphisoft wil ten slotte dat de handelingen die je in ARCHICAD uitvoert ook logisch zijn. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om zwaartekracht toe te wijzen aan bepaalde elementen. Omdat het nu eenmaal logisch is dat losstaande elementen moeten rusten op een oppervlak. Wanneer je dus zo’n element waar je zwaartekracht op hebt toegepast in het model plaatst, zal zich dat automatisch op het eerste oppervlak onder zich ‘nestelen’, waardoor het plaatsen van die losse elementen sneller kan gebeuren.


Remote demo

Omdat de coronacrisis nog altijd in alle hevigheid woedt en bij beterschap de overheidsmaatregelen slechts stelselmatig zullen worden aangepast, wil KUBUS volop inzetten op het aanbieden van zijn diensten op afstand. Zo zullen ook de demonstraties van ARCHICAD ‘remote’ gebeuren. Zo’n demo boeken kan via deze link. De demo duurt 45 minuten.

Uiteraard kan ook nog altijd een afspraak worden gemaakt voor een demo op kantoor, al zal die dus pas binnen enkele maanden kunnen plaatsvinden.

 

Deel dit artikel:
Onze partners