Heel wat sociale woningen zijn aan renovatie toe. Zeker als we de sociale woningbouw klaar willen maken voor de klimaatdoelstellingen van 2050. Daarom is snelheid heel erg belangrijk, maar ook budgetvriendelijkheid. In de tweedelige podcastreeks van Architectura, “Renovatie in de Sociale Woningbouw”, bleek dat Finstral met de in- en overschuifmontage een zeer snel en goedkoop renovatiesysteem voor sociale woningbouw heeft ontwikkeld.
“De in- en overschuifmontage is eigenlijk een renovatiemethode zonder breekwerk, waarbij we kosten kunnen besparen en snelheid kunnen genereren”, legt Jo Nijssen, commercieel technisch verantwoordelijke voor Finstral, uit.
De besparingen komen er omdat de in- en overschuifmontage heel anders werkt dan een klassieke renovatie. “Bij klassieke renovatie zijn er veel breekwerken, en bijkomende kosten van afwerking aan dakkanten met schilderwerken en die zaken”, aldus Nijssen. “Met de in- en overschuifmontage van Finstral kunnen we de bestaande situatie, de verbinding tussen het bestaande buitenkader en het ruwbouwgedeelte, behouden en gebruiken we als het ware een nieuwe aanslag om een volledig nieuw raam up to date te monteren.”
“Op die manier kunnen we vier keer sneller werken, met veel minder kosten. Geen schilderwerken, niet bijpleisteren. Bij hogere gebouwen hebben we ook geen stellingen nodig”, legt Jo Nijssen uit. Het systeem heeft bovendien als extra voordeel dat de bewoners van het te renoveren pand er gewoon kunnen blijven wonen. “We kunnen een raam renoveren op dertig minuutjes.”
Lichtverlies?
Een renovatie waarbij het oorspronkelijke kader behouden wordt en er een nieuw overgezet wordt. Je zou denken dat het gepaard gaat met lichtverlies, maar niets is minder waar. “We kunnen werken met een verborgen vleugel, , waardoor we zelfs in een bestaande kader meer zonlicht kunnen binnentrekken”, verklaart Nijssen in de podcast. “Dat heeft niet alleen met de profielen te maken, maar ook met de beglazing die we zelf maken. Omdat we alles in eigen hand houden. Wij extruderen zelf, we ontwerpen zelf, we maken eigen dubbele en driedubbele beglazing, we hebben eigen hardingsovens… Dus we kunnen de materialen heel makkelijk op mekaar afstemmen.”
Voor Finstral is de gebouwschil, en het E-peil, dan ook het belangrijkst. Maar wat met de technieken? “Als je het puur bekijkt vanuit het E-peil, is de gebouwschil het belangrijkste. Als het gaat om milieu en al die zaken, heb je de technieken ook nodig. Want je kan goed isoleren, maar je moet ook passend verwarmen, ventileren, verluchten en al die zaken. Het hangt een beetje af van welk standpunt het bekeken wordt”, aldus Nijssen.
Jo Nijssen besluit zijn deelname aan de podcast, net als de andere sprekers, met een gouden tip inzake renovatie in de sociale woningbouw. Ben je benieuwd naar die tips? Beluister dan zeker de podcast!