Snøhetta voltooit eerste onderwaterrestaurant van Europa

In Noorwegen is zopas het eerste onderwater restaurant van Europa geopend. ‘Under’, zoals het restaurant heet, ligt tegen de ruwe Noorse kustlijn aan en duikt vijf meter diep tot op de zeebodem. Een enorm raam biedt een panoramisch uitzicht op het mariene leven onder het wateroppervlak. .

'Under' is gelegen op het meest zuidelijke punt van de Noorse kustlijn, waar de zeestormen van noord en zuid elkaar ontmoeten, Mariene diersoorten floreren in het water met een overdaad aan biodiversiteit op de site. Het restaurant doet tegelijk dienst als onderzoekscentrum voor marien leven.

Half verzonken in de zee, rust de 34 meter lange monolithische structuur op de zeebodem vijf meter onder het wateroppervlak. De constructie is ontworpen om op termijn volledig te integreren in zijn mariene omgeving, De ruwe betonnen wand zal dienen als een artificiële rif, die zeewier en weekdieren uitnodigt om hem te bewonen.

Met de dikke betonnen muren die tegen de kustlijn aan liggen, is de structuur gebouwd om de ruwe omstandigheden van de zee te weerstaan. Zoals een gezonken periscoop, biedt het enorme raam van het restaurant uitzicht op de zeebodem zoals die verandert doorheen de seizoenen en veranderende weersomstandigheden. Het restaurant kan 35 tot 40 gasten ontvangen in een zaal beschermd door betonnen muren van een halve meter dik.

Ook culinair wacht bezoekers een bijzondere ervaring. De Deense topchef Nicolai Ellitsgaard leidt het de keuken met een team dat ervaring heeft in de beste Michelin-restaurants.

“’Under’ is een natuurlijke voortzetting van onze experimenten met grenzen”, zegt Kjetil Trædal Thorsen, oprichter van Snøhetta. “'Under' daagt de fysieke plaatsing van een persoon in zijn omgeving uit. In dit gebouw, kan je je onder water bevinden, boven de zeebodem, tussen land en zee. Dit biedt nieuwe perspectieven op de wereld, zowel voorbij als onder het wateroppervlak.”

Bron: Snøhetta
Deel dit artikel:
Onze partners