Net buiten het centrum verrees een mooie, vooruitstrevende ecowijk: De Vloei. De wijk biedt een combinatie van vrijstaande eengezinswoningen, halfopen bebouwingen en een aantal bescheiden appartementsgebouwen. De moderne, gevarieerde stijl en speelse uitstraling sieren het ontwerp van Atelier M A+P. En er is nog een reden waarom het project in het oog springt: uit deze duurzame realisatie blijkt immers nog maar eens de flexibiliteit en de eindeloze inzetbaarheid van geothermie – zélfs in sociale woningbouw.
Op het eerste zicht lijkt sociale woningbouw niet een ideale match met geothermische warmtepompen. Fout, zegt Sam Van Gerwen, Marketing Manager bij Itho Daalderop. De appartementsgebouwen in De Vloei zijn allemaal uitgerust met een geothermische warmtepomp. “Betaalbaarheid is in dit soort projecten een basisvoorwaarde, terwijl er over geothermie een hardnekkig misverstand bestaat: dat het enkel voor de rijken is weggelegd. Dit project weerlegt dat foute denkbeeld.”
De keuze voor geothermie laat aan de bewoners toe om te besparen op energie – een voordeel, voor een bevolkingsgroep die elke uitgespaarde euro meestal goed kan gebruiken. Van Gerwen: “De energie-efficiëntie ligt nergens hoger dan bij geothermie – een verschil van wel 175 procent ten opzichte van een gaswandketel.” Ook tijdens warme zomers bewijzen de warmtepompen hun nut, want dankzij de mogelijkheid om passief te koelen kunnen de bewoners gratis de hitte verdrijven uit de woning.
Individuele warmtepomp
Elk appartement is individueel uitgerust met een eigen warmtepomp. “We stappen af van het idee van een collectieve warmtepomp voor het hele gebouw”, gaat Van Gerwen verder. “Een individuele warmtepomp per wooneenheid maakt de afrekening een stuk eenvoudiger, en laat aan de bewoners toe om zelf te kiezen wanneer ze willen verwarmen of koelen.”
Een ander voordeel van de keuze om niet te gaan voor een collectieve warmtepomp, heeft te maken met de grondboring. “Als er geen collectieve warmtepomp is, moet er veel minder diep geboord worden en moeten er minder lussen gelegd worden. Daarnaast is er bij een collectieve warmtepomp nog al te vaak sprake van overdimensionering. Onze keuze voor een warmtepomp per wooneenheid laat ons toe om heel precies te dimensioneren, op maat van elke woning”, zegt Van Gerwen.
‘Een warmtepomp heeft overal een plek’
Anno 2022, met een energiecrisis die wild om zich heen slaat, is de relevantie van geothermie alleen maar toegenomen, vindt Van Gerwen: “We worden overspoeld met mensen die, vanwege de hoge gasprijzen, van hun gasketel af willen. We zeggen aan die mensen dat een warmtepomp altijd een plek heeft, in elk type gebouw. Kan je geen grondboringen doen? Kies dan voor een lucht-waterwarmtepomp. Heb je geen plek voor een splitunit? Kies dan voor een warmtepomp zonder buitenunit, zoals onze recente innovatie Vincent. En wil je een warmtepomp combineren met een stapsgewijs renovatietraject van lange adem, dan kan je in eerste instantie kiezen voor een hybride opstelling – dan hoef je niet te wachten tot de woning is geïsoleerd om al te kunnen genieten van de vele voordelen van warmtepomptechnologie en nu al je gasconsumptie sterk terug te dringen”, besluit Van Gerwen.