Sportcomplex Schotte in Aalst: ventilatie met geperforeerde kanalen

Liefhebbers van de meest uiteenlopende sporten kunnen sinds november vorig jaar hun hart ophalen in Sportcomplex Schotte in Aalst. CROSSFLOW BVBA stond in voor de HVAC-installaties van de vier sportzalen en de fitnessruimte. De firma ging voor een systeem van luchtverdeling via metalen geperforeerde kanalen. 

De oude leerlooierij Schotte in Aalst heeft plaats geruimd voor een gloednieuw sportcomplex waar tal van sporten kunnen beoefend worden. Het gebouw, dat door Stad Aalst wordt gehuurd, omvat twee rechthoekige vleugels. Aan de linkerkant is er de grote sporthal van 70 x 46,5 meter met een vrije hoogte van 12,5 meter. De rechtervleugel telt drie verdiepingen en omvat een danszaal, fitnessruimte, olympische turnzaal, gevechtsportzaal, cafetaria met groot terras en een sauna. Het volledige complex heeft een benutbare oppervlakte van 7.731 m².

 

Optimale homogene verspreiding

De firma Crossflow stond in voor de HVAC-installaties van de grote sporthal, turnzaal, danszaal, gevechtsportzaal en de fitnessruimte. De luchtverdeling in de ruimtes gebeurt via metalen geperforeerde kanalen. “Deze metalen kanalen hebben dezelfde kostprijs als de meer gangbare Spiro-kanalen maar bieden een aantal belangrijke voordelen”, zegt Pascal Remmery, zaakvoerder van Crossflow. “De perforaties over de volledige lengte van de kanalen zorgen voor een betere homogene verspreiding van de lucht. Deze zijn zodanig geplaatst dat er een continue omwenteling is van massa rond het kanaal waardoor extra isolatie overbodig is. Dit sluit ook het risico op condensatievorming uit. Verder vergen de kanalen nauwelijks onderhoud. Een bijkomend voordeel is dat ze eenvoudig te plaatsen zijn. Ze worden geleverd in secties van 1,50 meter en zijn met een eenvoudig montagesysteem aan het plafond te bevestigen. Dus snellere montage, betere verdeling, esthetiek, besparing in transport en installatie zijn de voornaamste voordelen.”

Crossflow ontwerpt de metalen kanalen, die voor elk project op maat worden geproduceerd. “Aan elk kanaal gaat een uitgebreide studie vooraf waarbij we alle mogelijke factoren zoals de inblaastemperatuur, omgevingstemperatuur, ophanghoogte en druk in rekening brengen”, legt Remmery uit. “Elke laserperforatie, elke positie en het aantal kanalen wordt zorgvuldig berekend.” Dat was ook voor dit sportcomplex het geval. Voor elke zaal zijn simulaties gemaakt. 

De kanalen werken volgens de nieuwe technologie van pulsie. “Om diffusie toe te passen, bedraagt de hoogte maximaal 11 meter”, zegt Remmery. “Daarom hebben we hier voor pulsie gekozen. Dat betekent dat één luchtwissel die in het kanaal wordt verstuurd dertig keer de massa in beweging brengt. Het verschil met traditionele luchtsystemen is dat dit een homogene verdeling in de ruimte garandeert, en dit met een maximale temperatuurgradiënt van 1,5 °C.”
 

Sportinfrastructuur vraagt eigen aanpak

Sportinfrastructuur zoals dit vraagt een specifieke aanpak. “In Aalst plaatste de grote sporthal ons voor een uitdaging”, zegt Remmery. “De grote hoogte van 16 meter maakt het niet evident om de zaal warm te krijgen. We hebben geopteerd voor zes metalen kanalen van 45 meter geperforeerd over de hele lengte. We hebben gezorgd voor voldoende airflow in de ruimte maar tegelijk mocht dit geen tochtgevoel veroorzaken. In deze zaal wordt ook badminton gespeeld. Tocht zou het pluimpje kunnen beïnvloeden.” Ook bij de materiaalkeuze werd rekening gehouden met de sportieve activiteiten. Remmery: “Onze kanalen zijn veel dikker dan Spiro-kanalen. Mede door de grote hoogte is het risico op beschadiging gering.”
 

Esthetische waarde

In sportcomplex Schotte zijn de kanalen uitgevoerd in galva maar ze zijn ook in andere materiaalsoorten (inox, koper, aluminium,…) en in alle RAL-kleuren beschikbaar. “In deze uitvoering zijn de kanalen niet zo opvallend binnen de gehele structuur van de sportzalen”, zegt Remmery. “We zijn heel fier op dit project. Onze kanalen zorgen niet alleen voor optimale ventilatie maar voegen ook een esthetische waarde toe.”

 

Dit artikel verscheen al eerder in het magazine Installatie & Bouw

Deel dit artikel:
Onze partners