Sportverlichting met het Schréder ITERRA besturingssysteem

De nieuwe sportverlichting van Schréder voor het voetbalveld van A.S. Houtain-Milanello bespaart meer dan 50 procent energie. 

A.S. Houtain-Milanello is een voetbalclub uit de provincie Luik. De provinciale club telt 350 leden en geeft de passie voor voetbal ook door aan kinderen vanaf 6 jaar. De club beschikt over 2 voetbalvelden. Het A-veld wordt gebruikt voor wedstrijden en trainingen, het B-veld alleen voor trainingen.

De voetbalvelden werden verlicht met energieverslindende HID-armaturen. Omdat de club geld wilde besparen, zocht het bestuur nieuwe sportverlichting die de uit de pan swingende energiekosten kon aanpakken. Bovendien waren de HID-armaturen, die een levensduur van 9.000 uur hebben, in 2015 voor het laatst vervangen. De club wist dat ze dus vrij snel aan vervanging toe waren. Omdat de HID-technologie op zijn einde loopt, wordt de zoektocht naar nieuwe HID-lampen echter altijd maar moeilijker. Ook de prijzen van de lampen zijn bovendien flink de hoogte in geschoten. Dit alles heeft ertoe geleid dat het clubbestuur Schréder België heeft gecontacteerd met de vraag om ledsportverlichting voor te stellen.

Een voetbalterrein verlichten met minder energie en daarbij aan de hedendaagse normen voldoen

Om te voldoen aan de verlichtingseisen van de Belgische voetbalbond (ACFF), was de concrete vraag van het clubbestuur aan Schréder of men de terreinen kan verlichten met de volgende lichtniveaus door gebruik te maken van hun 20 meter hoge verlichtingsmasten:

  • Veld A: 120 lux, met de mogelijkheid de verlichting te dimmen voor trainingen.
  • Veld B: 80 lux, met alleen maar 2 verlichtingspalen. 

Na een fotometrische studie stelde Schréder de ECOBLAST-ledschijnwerper voor sportvelden voor, gecombineerd met het Schréder ITERRA besturingssysteem. Om de gevraagde lichtniveaus te behalen werd veld A uitgerust met op elke paal 3 ECOBLAST 4-modules en veld B met 2 ECOBLAST 6-modules per paal. Deze reeks hoogwaardige schijnwerpers is zo flexibel dat de armaturen perfect aan de ligging en de oriëntatie van de voetbalvelden konden worden aangepast om aan de eisen van de club te voldoen. Bovendien worden de stralenbundels van de BlastFlex™4 fotometrische motor heel efficiënt gericht dankzij de PMMA-collimatoren met hoge transmissie. Daardoor wordt het veld nu veel gelijkmatiger verlicht en de energie optimaal gebruikt.

Eenvoudige installatie om tijd en geld te besparen

De modulaire opbouw van de ECOBLAST-ledschijnwerper beperkt zijn gewicht ook tot een minimum, wat hem makkelijk te hanteren en te installeren maakt. Dit is een eigenschap die bovendien nog belangrijker is wanneer de installateur de armaturen zoals op de voetbalvelden in Houtain-Saint-Siméon op een hoogte van 20 meter moet monteren. 

Energiebesparing van minstens 50 procent

De 12 HID-schijnwerpers van 2.000 W op veld A verbruikten 26 KWh/h. Met een kost van 7,80 euro per uur in november 2021 kwam dit neer op ongeveer 47 euro per dag. Omdat de verlichting 5 dagen per week van 17 tot 22 uur brandt, moest de club elke week ongeveer 235 euro aan verlichtingskosten betalen. Dankzij de nieuwe ledverlichting bespaart de club nu 50 procent op zijn energieverbruik. En omdat de ledarmaturen niet hoeven te worden voorverwarmd, kan het bestuur bovendien de verlichting alleen laten branden wanneer dat nodig is. Daarmee besparen ze nog meer. 

Verlichting afgestemd op het reële gebruik van het voetbalveld

Alle armaturen zijn uitgerust met het Schréder ITERRA besturingssysteem. Dankzij die draadloze beheersoplossing op afstand kunnen de bestuurders van de club het verlichtingsniveau makkelijk aanpassen aan het gebruik van het veld. Met de app op hun smartphone verminderen ze de lichtintensiteit van het A-veld van 120 lux naar 80 lux wanneer er wordt getraind, of verlichten ze het terrein maar voor de helft. Er werd ook een schakelaar in de club geplaatst die is geprogrammeerd om de velden op 80 lux te verlichten. Ook die lichtintensiteit kunnen de bestuurders makkelijk via de app verhogen. Dankzij het lichtbeheer dat is afgestemd op het reële gebruik kan de club dus zijn energieverbruik en zijn elektriciteitsfactuur verder verlagen. 

Het bestuur en de spelers zijn heel tevreden over de nieuwe verlichting van hun voetbalvelden, zo bevestigt Philippe Léonard, bestuurder verantwoordelijk voor de uitgaven: “Wij zijn heel blij met het lichtbeheersysteem. We kunnen onze armaturen nu optimaal en heel makkelijk beheren.”

De spelers van A.S. Houtain-Milanello spelen en trainen voortaan in flexibele, gelijkmatige en schaduwvrije verlichting, wat ervoor zorgt dat de energiefactuur van de club aanzienlijk daalt.

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Onze partners