In december is het nieuwe Nationaal Energieplan goedgekeurd. Dit heeft een impact op ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkelingen. Waar liggen uw opportuniteiten? Op dinsdag 28 mei kijkt SPRYG Real Estate Academy in één namiddag naar de plannen en projecten van publieke en private partijen. Toonaangevende experten geven een actueel overzicht en een praktische aanpak voor energetisch ontwikkelen van gebieden, sites en gebouwen.
Onder leiding van moderator professor Karen Allacker, hoofddocent Duurzaam Bouwen aan de KU Leuven, kijkt Spryg naar de nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van energietransitie en verbeterkansen van de milieuprestatie van stedelijke gebieden en vastgoed. Op het programma staan acht boeiende lezingen van experten ter zake.
Zo komt Carine Smolders, kabinetschef van de Vlaamse minister van Energie, haar visie presenteren en een toelichting geven rondom de plannen op het gebied van vastgoed van haar kabinet. Hoe kan de energieprestatie van sites geoptimaliseerd worden? Sunita Van Heers, team manager Business Development 3E, neemt deelnemers mee in de vormgeving van duurzame sites en gebouwen met integratie van hernieuwbare energie.
Johan Van Reeth, bestuurder BUUR, neemt u mee in de mogelijkheden van onder meer kernversterking, 'transit oriented development', circulaire economie, integrale ecosystemen en hernieuwbare energieproductie. BUUR ontwikkelt ruimtelijke strategieën waarmee u de milieu-impact van het Vlaams energie- en mobiliteitssysteem kunt verlagen. Deelnemers kunnen zich ook laten inspireren door enkele voorbeeldprojecten: Nieuw Zuid in Antwerpen en de Nieuwe Dokken in Gent. Voor de ontwikkeling van Nieuw Zuid engageert bouwheer Triple Living zich om duurzaam om te springen met energie en grondstoffen. Zo is er een warmtenet, een passiefhuisstandaard voor een CO2-neutrale wijk, veel groen en wadi’s voor een hemelwaterneutrale wijk. Voor een nieuw stadsdeel rond de Oude Dokken in Gent realiseren Van Roey en CAAAP in samenwerking met Sogent een 400-tal woningen met een laag energieverbruik en afval krijgt een nieuw leven. Met deze ontwikkeling wordt een nieuwe stap gemaakt om Gent in 2050 klimaatneutraal te maken.
Het volledige programma bekijken en inschrijven kan op de website van Spryg.