Staalbouwwedstrijd 2018: karakteristieke elementen in staal in de kijker

De Staalbouwwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd beurtelings in België en in Luxemburg en is aan zijn negentiende editie toe. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Staalbouwdag op 8 november. Architectura.be stelt in aanloop naar de prijsuitreiking elke week de genomineerden voor in een van de zes categorieën.  Vandaag: karakteristieke elementen in staal.

Houtopslag in weervast staal, Brugge

Het basispakket van dit buitenmeubel uit Cortenstaal bestaat uit 11 uitgelaserde delen die als flatpack vervoerd kunnen worden. De onderdelen zijn makkelijk en snel te monteren. Het dak wordt met enkele bouten in vorm gezet. De huisjes zelf krijgen de nodige stabiliteit door ze met tussenstukken in elkaar te schuiven, waarvoor eenvoudige insnijdingen in het plaatmateriaal zijn voorzien.

Staalbouwer: Reny
 

Klokkentoren in gezandstraald plaatstaal, Ferrières

Om de verloedering van de klokkentoren tegen te gaan en dit bijzondere landmark te vrijwaren, ontwierpen de ingenieurs een lichte, duurzame structuur in roestrvij, gezandstraald plaatstaal, die het silhouet van de klokkentoren in ere herstelt. De mediogrijze tint gaat perfect samen met de kleur van de kalksteen in de torenstructuur en de leibekleding van het schip. Zelfs de klokken zijn teruggeplaatst en laten sindsdien opnieuw van zich horen. Een primeur in Wallonië.

Opdrachtgever: Gemeente Ferrières
Architect: Bureau Greisch
Studiebureau: Bureau Greisch
Hoofdaannemer:  Entreprise générale Liégeois
Staalbouwer: Ateliers Melens & Dejardin
 

Twee koepels in het Osterriethhuis, Antwerpen

De koepel van de eerste binnenkoer van het Osterriethhuis is samengesteld uit platen met diktes tussen 10 en 35 mm en weegt 16 ton. De randbalk bestaat uit een kokerprofiel waarop de goot is geïntegreerd. De staaldoorsnede is overgedimensioneerd om een voldoende brandweerstand te bekomen. Voor de overkapping van de tweede koer werd gekozen voor een ontwerp met strakkere lijnen en een meer zakelijk systeem.

Opdrachtgever: Athelean
Architect: Ney & Partners
Studiebureau: Ney & Partners
Staalbouwer: C.S.M.
 

Arcade - poort in twee richtingen, Kruibeke

Deze fraaie sculptuur in de polders van Kruibeke vertrekt van een fascinatie voor de nieuw aangelegde ringdijk, die de landschappelijke relaties grondig veranderd heeft. Hij is opgebouwd uit vijf vlakke staalplaten (40mm dik, 5,5m breed en 3 tot 8m hoog) die haaks op elkaar zijn geplaatst. Hierdoor ontstond een continue zigzagfiguur. Uit elke plaat is een boogvormige opening gesneden. De sculptuur staat dwars op de buitenhelling van de Ringdijk, waardoor het geheel ervaren wordt als een intrigerend booggewelf.

Opdrachtgever: Agentschap Natuur & Bos
Architect: Gijs Van Vaerenbergh
Studiebureau: UTIL Struktuurstudies
Hoofdaannemer:  Pylonen De Kerf
Staalbouwer: Pylonen De Kerf
 

 

Bron: Infosteel
Deel dit artikel:
Onze partners