Stad en Architectuur organiseert opnieuw een AUDITORIUM-lezingenreeks rond het thema 'Slow space'. De aftrap wordt gegeven door NU architectuuratelier op 27 oktober.
Hoe manifesteert traagheid zich in de ruimte? Hoe ziet een traag proces eruit? Kunnen we weerstand bieden aan snelheid? Kunnen we tegengaan om over tijd en ruimte te spreken in termen van consumptiegoed? Hoe vertel je een verhaal over trage ruimte? Wie zijn de protagonisten (anti-helden) van dit verhaal? Is er een Slow Movement in opkomst? Wie zijn de ontwerpers en kunstenaars die zich bekommeren om traagheid? Hoe doen ze dat? Wat is de juiste trage attitude? De perfecte slow setting? De beste slow vibes?
Het antwoorden op deze vragen en meer kom je te weten tijdens de nieuwe AUDITORIUM-lezingenreeks van Stad en Architectuur vzw. Alle praktische info kan je terugvinden op deze website.
Programma
27.10.2021: Cradle Bed, NU architectuuratelier
Of het nu een grootschalig gebouw is, of een meubel, het werk van NU architectuuratelier is doordrongen van vakmanschap. Al vanaf hun eerste projecten is het ontwerpproces van NU het resultaat van een onderzoek in maquettes, mock-ups op ware grootte, en experimenten met materialen. De fascinatie voor de manier waarop de dingen worden gemaakt, wordt in dit proces steeds gelinkt aan dagelijks gebruik, en het is exact die aandacht voor dagelijks gebruik die we verbinden met het thema Slow Space.
17.11.2021: Are we attacking architecture?, Doorzon interieurarchitecten
Leave no stone unturned. Of, laat geen materialen onbestudeerd. Het werk van Doorzon toont een eigenzinnige visie op interieurontwerp, met een diepe kennis van het vak en groot effect op de omgeving. Hun unieke visie op interieur heeft zich de voorbije jaren gemanifesteerd in tal van samenwerkingen met o.a. architecten devylder vinck taillieu, 51N4E, en architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche.
8.12.2021: Ausgebrannt, Kaspar Hamacher
Meer een vakman dan ontwerper. Zo omschrijft Kaspar Hamacher zichzelf. Als zoon van een boswachter leerde hij al vroeg de natuurlijke kwaliteiten van hout kennen en deze zijn nog steeds zichtbaar in zijn werk. Een massieve boom als een bank of een uitgebrande stam als een kruk: het materiaal lijkt zijn wil op te leggen aan de maker, en niet andersom. Elk meubel wordt zo een uniek stuk dat bovendien enkel op bestelling wordt gemaakt.
23.02.2022: Open Frame, Peter Downsbrough
Kunstenaar Peter Downsbrough grijpt net zo goed in op de publieke ruimte als een tentoonstellingsruimte, boek, of postkaart. Op een consequente manier en met beperkte middelen – lijnen en woorden – maakt hij werken die specifiek en toch veelzijdig zijn. Zo ontstaat een ‘open kader’ waarin fragmenten uit een bestaande toestand worden gedemarqueerd en tegelijk in nieuwe verbanden worden gebracht.
16.03.2022, Accelerated nature, Bureau Bas Smets
Hoe zijn stad en natuur met elkaar verbonden? Landschapsarchitect Bas Smets ontwerpt landschappen die ontstaan uit complexe situaties in (rand)stedelijke gebieden. Door het nauwkeurig lezen van ‘landschapsstructuren’, zowel een park als parking, voetbalterrein, of landbouwperceel, ontstaan hybride oplossingen die nieuwe natuurlijke verbindingen maken.
27.04.2022: Working on the urban metabolism, Architectuurplatform Terwecoren-Verdickt
In het werk van ARCHITECTUURPLATFORM TERWECOREN VERDICKT nemen ontwerp en ontwerpend onderzoek een fundamentele plaats in. Architectuur en bouwen vergen inspanning, tijd, middelen, energie en hebben impact op de omgeving. Omzichtig omgaan met deze kostbare zaken vereist kritische bevragingen en doordachte beslissingen.