Stad Gent zoekt bondgenoten voor afstemming lichtplan

De Stad Gent heeft vanaf 1998 een eigen lichtplan uitgewerkt. Hierdoor werkt de stad aan een uniforme en zuinige openbare verlichting in de binnenstad,  de rand en op termijn ook in de Kanaalzone. Om dit uniforme lichtbeleid niet te verstoren, wil stad Gent ook de private verlichting kwaliteitsvol houden. De stad informeert daarom de bouwfirma’s, architecten en promotoren over het lichtplan.

Door het lichtplan dat aan het eind van de jaren 90 is ontstaan, verlicht de stad niet alleen het historische stadscentrum, maar ook de randgemeentes op een integrale en strategische manier. Het effect daarvan is van valavond tot middernacht zichtbaar in de stad. In die periode wordt de stad feeëriek uitgelicht. De verlichting legt het accent op architecturale details van gebouwen die overdag minder zichtbaar zijn en doet ons de stad op een andere wijze beleven. Stadsverlichting schept sfeer, geeft identiteit aan pleinen en straten. Ze prikkelt de nieuwsgierigheid van de voorbijganger. De wandelaar die langs de Gentse straten en pleinen flaneert, is er zich wellicht niet van bewust dat precies een lichtplan dat tikkeltje extra toevoegt aan zijn stedelijke beleving.

 

Ecologische en economische aspecten

De stad Gent houdt met het lichtplan ook rekening met de ecologische en economische aspecten van een duurzame stedelijke verlichting. De stad doet dit door het vervangen van kwikdamplampen volgens de EU-richtlijnen, het vervangen van traditionele verkeerslichten door ledverlichting, het verlagen van het gemiddeld vermogen van de lampen met minstens 1 niveau, het behouden van armaturen en masten en de vervanging van het optisch deel door een nieuwe generatie lampen met elektronische voorschakelapperatuur.



Bondgenootschap sluiten

Gent investeert dus in een weldoordachte openbare verlichting. Daarom is het belangrijk dat ook de private en commerciële verlichting op eenzelfde sobere en subtiele manier de gebouwen uitlichten. Pronkerige en schreeuwerige commerciële of private verlichting kan het gewenste totaaleffect helemaal verstoren, en zelfs lichthinder en lichtvervuiling opleveren. 

Bouwfirma’s, architecten en promotoren vormen hierbij dan ook een belangrijke bondgenoot van de stad. Daarom heeft de Stad Gent recent 2 infoavonden gehouden voor NAV en Confederatie Bouw. Naast een uiteenzetting over het lichtplan, ging een groep architecten en vertegenwoordigers uit de bouwsector mee op stap door het mooi verlichte Gent. Stad Gent is ook vragende partij om in ontwerpfase de architecturale of commerciële verlichting samen te bespreken met de architect of bouwheer volgens de richtlijnen van het Lichtplan. 

Deel dit artikel:
Onze partners