Stalen en aluminium constructies berekenen: hetzelfde maar anders

Bij de sterkteberekening van constructies gaan ingenieurs er dikwijls van uit dat staal en aluminium zich op een identieke manier gedragen. Dikwijls wordt enkel het eigen gewicht van het materiaal aangepast en interpreteren ingenieurs spanningen en instabiliteit (knikken en kippen) op dezelfde manier zoals voorgeschreven in de staalnormen.  Aluminium vertoont echter een aantal zeer specifieke kenmerken die het materiaal en het gedrag van de constructie duidelijk onderscheiden van staal. De SCIA Engineer software lost dit vakkundig op.

Onderscheid in vorm en controles

In tegenstelling tot de standaard catalogus van staalprofielen, is de vorm van de aluminiumsecties dikwijls erg willekeurig en op maat ontwikkeld voor een specifiek project of toepassing. Belangrijk daarbij is dat slechts een beperkt deel van de profielsectie effectief wordt gebruikt voor de krachtenoverdracht. De berekening van deze effectieve oppervlakte is complex en is afhankelijk van de afmetingen en dikte van de onderdelen van de sectie. Binnen SCIA Engineer wordt de profielvorm ingelezen uit een grafisch bestand (meestal DXF) en worden deze gereduceerde karakteristieken automatisch berekend.

Voor aluminium is daarnaast ook het stabiliteitsgedrag (bv. knikken) afhankelijk van andere factoren zoals de HAZ (Heat-Affected Zones), dwarse lassen enz. Specifieke voorschriften zijn geintegreerd om deze in rekening te brengen.

Controles worden uitgevoerd volgens de EN1993 (staal) en EN1999 (aluminium). De gedetailleerde berekeningsnota bevat alle gebruikte formules, tabellen en verwijzingen naar de normen. De AutoDesign-functionaliteit maakt het bovendien mogelijk de dimensies van de doorsnede te optimaliseren en resulteren in een zo economisch mogelijk ontwerp.

Voor staalconstructies worden daarnaast ook de verbindingen berekend en uitgedetailleerd. Denk daarbij aan de bouten, lassen, kopplaten, versterkingen, … Dit resulteert in een montagetekening en tekendetails van de samenstellende elementen. Deze vormen de basis voor de fabricage en montage van de constructie en kunnen aan de tekenaar doorgegeven worden.

 

Interoperabiliteit met CAD-toepassingen

Een ‘gesloten’ software behoort definitief tot het verleden. Tegenwoordig moeten ingenieurs gegevens uitwisselen met andere software via Open BIM. In de praktijk vertaalt dit zich meestal in een communicatie via het neutrale IFC-formaat. SCIA Engineer is de allereerste software met een certificatie voor zowel import als export van deze ISO-standaard. Door integratie van een slimme BIM-toolbox worden constructie-modellen met o.a. Tekla Structures, Revit, Bocad, Rhino … omgevormd tot een analysemodel voor de berekening.

 

Dicht bij de praktijk

Om een constant hoog niveau van de toepassingen en de normimplementatie te garanderen, zijn de SCIA-ingenieurs actief in verscheidene specifieke Eurocode-commissies van verschillende landen. Verder werken wij nauw samen met de ledenorganisaties van de staalbouwketen (Infosteel) en meerdere werkgroepen van het Aluminium Center Belgium.

 

SCIA-software en diensten

Alle soorten constructies (hallen, gebouwen, kunstwerken) en materialen (staal, aluminium, beton, hout) worden in SCIA Engineer gemodelleerd, geanalyseerd en gedimensioneerd. Transparantie is essentieel voor bouwingenieurs omdat ze gedetailleerde berekeningen moeten voorleggen en tegelijk snel moeten reageren op veranderingen. Met de geïntegreerde tool "Engineering Report" kunnen ingenieurs sneller en met meer transparantie hun werk doen.

Bron: SCIA
Deel dit artikel:
Onze partners