Start-up Amani Spaces ontwikkelt modulaire tuinunits met design en comfort

De Belgische start-up Amani Spaces van Charlotte Renson - dochter van Renson-CEO Paul - ontwikkelt modulaire tuinkantoren met design en comfort. De polyvalent inzetbare units kan de klant zelf sterk personaliseren dankzij de modules en het hoogwaardige materialenpalet. Met amani als kernwoord focussen ze zich op rust, zowel in het afgewerkte product als tijdens het proces vooraf.

De beslissing om omgevingen te creëren waarin mensen zich comfortabel voelen en het beste van zichzelf kunnen geven, was voor Charlotte Renson snel gemaakt. Al van jongs af aan voelde ze de invloed van ruimtes op haar gemoed en toen het ondernemerschap in 2019 begon te kriebelen, is het vlug gegaan. “Eerst speelde ik met het idee om coworking-ruimtes te ontwikkelen, maar het werd snel duidelijk dat we met corona geen mensen tot bij ons zouden krijgen”, zegt Renson. Zodra ze burgerlijk ingenieur-architect Bruno Claeys aan boord haalde, richtte ze op nog geen jaar tijd Amani Spaces op. Naast een goede uitdaging op architecturaal en technisch vlak zorgde corona voor een duwtje in de rug volgens Claeys: “Dat iedereen in april net een maand thuis was geweest, heeft ons geholpen om de stap effectief te zetten.”

De twee ondernemers haalden inspiratie voor hun tuinkantoren uit de voor- en nadelen van wat al beschikbaar was op de markt, namelijk prefab containers met een beperkte ruimtelijkheid en architecten die op maat ontwerpen met een lange doorlooptijd. “Wij wouden het beste van de twee werelden, dus de modulariteit van het ene en het design en comfort van het andere, in één product krijgen”, vertelt de burgerlijk ingenieur-architect.

 

Modulair design en comfort

Een segment van vier meter hoog op vier meter lang ligt aan de basis van een Amani Space. De één meter brede segmenten laten het toe om de unit naar eigen wens samen te stellen. Met een spievormig segment waardoor het tuinkantoor ook een knik kan hebben, stapt Amani Spaces bovendien weg van de standaard rechthoekige modules. Die spievorm en de mogelijkheid om de ruimte telkens met vier vierkante meter te vergroten zorgt voor flexibiliteit. Zo kan de vormgeving echt op maat van de klant bepaald worden. Omdat de modules op de locatie zelf aan elkaar gekoppeld worden, kunnen ze daar ook opnieuw ontkoppeld worden. Zo kunnen de modulaire units ook achteraf nog met een meter uitgebreid worden of vervangen worden in geval van beschadiging.

Naast modulariteit zijn design en comfort de twee belangrijkste pijlers van Amani Spaces. “We hebben de modules op een bepaald niveau getild door de materiaalkeuze en het comfort. Al het comfort van je woning is doorgetrokken tot in het bijgebouw”, zegt Claeys. Om hun materialenpalet van hun eerste prototype samen te stellen, werkten ze met architect Simon de Burbure. “Wij hebben een voorstel gedaan en dat met hem op punt gezet”, vertelt Renson. Het resultaat is een palet van huiselijke, tijdloze materialen die de personaliseerbaarheid van de ruimtes versterken.

De juiste combinatie van materialen bevordert ook de akoestiek van het tuinkantoor. “In onze voorbeeldunit hebben we een ontvangstruimte en een kantoor. In de ene ruimte ligt er tapijt en op de wand hebben we harde materialen gebruikt terwijl het in de andere ruimte net andersom is: harde materialen op de vloer en linnen wandbekleding”, zegt de onderneemster. Naast de akoestiek is er ook zonnewering en ventilatie met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer voorzien. Daarbovenop detecteert een monitor de hoeveelheid CO2 in de ruimte. Als er te veel is, geeft dat een signaal en kan de gebruiker de ventilatie bijsturen.

 

Amani

“De letterlijke vertaling van amani is rust”, vertelt Renson. Die rust zit enerzijds in het ontwerp en anderzijds in het proces van het ontwerp tot de plaatsing, waarbij ze de klant zo veel mogelijk willen ontzorgen. Het proces om een volledig afgewerkt tuinkantoor, exclusief losse meubels, in de tuin te plaatsen, is dan ook redelijk kort. “Als de klant heel goed weet wat hij wil, zou de modulaire unit er al over drie of vier maanden kunnen staan”, zegt de onderneemster. “Dat proces willen we wel optimaliseren, maar nu zijn we nog afhankelijk van andere toeleveranciers die zelf een lange levertermijn hebben.” Bovendien duurt de plaatsing zelf maar een dag en is daarbij geen betonnen fundering nodig.

Zelf bekijken Renson en Claeys elk project afzonderlijk en adviseren ze de klanten ook over de plaatsing van de unit. Ze houden vooral rekening met de oriëntatie tegenover de zon en het mooiste uitzicht. De aansluiting op het bestaande water- en elektriciteitsnet of op de riolering is geen bepalende factor voor de locatie van de unit. “Sommige klanten willen een klein tuinkantoortje zonder toilet. Dat maakt het al veel eenvoudiger, maar wanneer klanten het wel willen, liggen de klassieke oplossingen voorhanden”, vertelt Claeys.

 

Toekomstplannen

Ondertussen krijgen ze veel vragen van vrije beroepen die een tuinkantoor of -praktijk willen zoals advocaten en kinesisten. Daarnaast is er ook veel vraag naar hun kleinere units van mensen die thuis afgezonderd willen kunnen werken, maar ook na corona ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de start-up. “Ook bij bedrijven merken we interesse in de modulaire units om na corona terug mensen naar kantoor te krijgen”, vertelt Claeys. “Die zouden ze kunnen inzetten als brainstormruimtes of inspirerende vergaderzalen op het dak of in de tuin van het kantoor om een toffe omgeving te creëren waar hun werknemers kunnen werken.”

Op termijn zouden de ondernemers graag nog meer designlijnen samenstellen in samenwerking met architecten en interieurarchitecten om hun klanten te inspireren. Hiervoor zijn ze zelfs aan in onderhandeling met een partij voor het verder ontwikkelen van een aantal ‘Amani design styles’.  

Ook de levering van de unit willen ze optimaliseren. Ze werken nu al aan een alternatieve manier om de modules te leveren. Daardoor zou de start-up niet meer regionaal gebonden zijn. “We zouden graag een slim bouwsysteem ontwikkelen dat we tweedimensionaal kunnen opsturen en dat op de locatie zelf geïnstalleerd kan worden door iemand die wij hebben opgeleid”, zegt Renson. “Zo zijn we niet meer afhankelijk van afstand.”

Deel dit artikel:
Onze partners