Wie energiezuinig bouwt of renoveert, doet dat niet enkel voor het milieu en de portemonnee. Comfort en gezondheid zijn voor (ver)bouwers even belangrijk. Net daarom heeft de infosite Start2Renovate niet enkel oog heeft voor energie-efficiëntie, maar ook voor woonkwaliteit. “Missie geslaagd,” getuigen Bert en Inge, die hun gerenoveerde woning nu een jaar bewonen.
In 2013 ging de groep Saint-Gobain (Gyproc, Isover, Saint-Gobain Glass en Weber) in samenwerking met Daikin, Velux, Sigma en Reynaers de uitdaging aan om een woning uit 1960 in het Antwerpse Hoboken, die op energetisch vlak zo lek was als een zeef, om te vormen tot een bijna-nulenergiewoning. Naast die ambitieuze doelstellingen op het vlak van energie-efficiëntie, streefde de groep ook ambitieuze doelstellingen na op het vlak van woonkwaliteit. De gerenoveerde woning diende namelijk hoog te scoren op alle 5 de zogenaamde Multi-Comfortcriteria: zijn bewoners een uitstekend thermisch, esthetisch, akoestisch, licht- en luchtcomfort bieden.
Van E546 zerocomfort naar E23 Multi-Comfort
Na uitvoering van de werken – van de isolatie van het dak, de buitenmuren en de vloeren, het plaatsen van verschillende soorten hoogrendementsglas en superisolerend schrijnwerk en het installeren van energiezuinige technieken tot en met de afwerking – kon de modelwoning indrukwekkende scores voorleggen: de waarden gingen van E546 naar E23 – dus beter dan wat van een nieuwbouwwoning wordt verwacht vanaf 2021 – , van K285 naar K33, en de luchtdichtheid van 14,5 h-1 naar 1,12 h-1. De luchtgeluidsisolatie werd gemiddeld verbeterd met ongeveer 10 dB, de contactgeluidsisolatie tussen de zolder en de onderliggende kamers met ongeveer 24 dB en de gevelisolatie met ongeveer 5 dB.
Maar wat betekenen die abstracte cijferresultaten nu in de praktijk? Geen betere manier dan het te vragen aan Bert en Inge; het koppel dat de gerenoveerde modelwoning nu precies een jaar bewoont.
Energiezuinig Multi-Comfortrenoveren in de praktijk
“In de eerste plaats voel je de gevolgen van energiezuinig renoveren heel concreet in je portemonnee,” vat Bert het gesprek aan. “Onze woning is zodanig goed geïsoleerd dat het energieverbruik voor verwarming zéér sterk gereduceerd werd. Zodanig zelfs dat het energieverbruik voor verwarming, en ook voor het warm water, volledig kan ingevuld worden met een warmtepomp en pv-panelen. Hierdoor moeten we eigenlijk enkel betalen voor verbruik van elektrische apparaten en verlichting.”
“Maar zo’n energiefactuur zegt natuurlijk niet alles,” vult Inge aan. “Wat wij vooral voelen is dat onze woonkwaliteit er dag in dag uit enorm op vooruitgegaan is. Vooral op esthetisch vlak en op het vlak van lichtcomfort ben ik zeer tevreden: het is op de eerste plaats een mooi huis. Veel mensen denken dat we gebouwd hebben als ze hier binnenkomen. Hoewel het huis niet zo groot is, zorgt de indeling wel voor een gevoel van ruimte dankzij die kast waar alles in kan en die tegelijk de inkomhal van de living en de keuken scheidt. En boven zijn er dan – naast een berging, een ruimte voor de warmtepomp, een badkamer en een dressing – drie grote slaapkamers: twee op de eerste verdieping en één op zolder. De zolderkamer en een van de kamers op de verdieping gebruiken we als hobbykamers. Ik hou enorm van die zwarte bakstenen aan de buitenkant en de strakke, witte inrichting binnenin. En van de lichtinval. Want zowel op de bovenverdieping als hier beneden hebben we mooie, grote ramen.”
2 maanden per jaar verwarmen
“De woning is volledig energetisch geoptimaliseerd met isolatie, superisolerend schrijnwerk en hoogrendementsglas,” gaat Bert verder. “Dat zie je misschien niet, maar dat voel je wel! Kijk maar eens naar de thermostaat. Het is vandaag de eerste koudere herfstdag (11 oktober n.v.d.r.), buiten is het ongeveer 12 °C, maar binnen is het 23 °C. En dat is hier dag in dag uit zo door de goede isolatie en luchtdichting van het huis. Terwijl de verwarming dus nog niet eens aan staat. Eigenlijk moeten we maar een kleine 2 maand per jaar verwarmen: in december en januari. Eind januari heb ik de verwarming uitgezet en sindsdien ben ik er niet meer aangekomen.” “Aangenaam warm in de winter en aangenaam koel in de zomer,” vat Inge samen. “Een heel verschil met de slecht geïsoleerde metaalbouw waarin we vroeger woonden en waar het ’s zomers 37 °C was. Slaap daar maar eens in! Hier is het thermisch comfort echt optimaal.“
Slim ventilatiesysteem
“Ook voor het luchtcomfort scoort deze woning een 10 op 10,” klinkt het. “Je kan uiteraard de ramen openen, maar eigenlijk hoeft dat niet eens. Het ventilatiesysteem zorgt voor een continue luchtverversing waarbij verse lucht wordt toegevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Het gaat hier trouwens om een slim systeem dat weet wanneer het meer of minder moet werken. Als we bijvoorbeeld een douche nemen en het vochtgehalte in de badkamer stijgt, dan gaat de afzuiging in die ruimte op een hoger niveau functioneren. Hetzelfde geldt voor onze keuken. We hebben eigenlijk maar een kleine dampkap en zelfs als we frietjes maken, blijft die geur geen dagen hangen, zoals vroeger het geval was.”
Geen plaatjes voor de buren
“Ten slotte is ook aan het laatste criterium, akoestisch comfort, helemaal voldaan,” rondt Inge af. “Sowieso horen wij geen geluid van buitenaf, want we wonen hier in een erg rustige buurt. Maar omgekeerd storen wij ook de buren niet. Bert heeft de zolderruimte als dj-ruimte ingericht en heeft daar al eens plaatjes zitten draaien, het volume op ‘vollen bak’ gezet en is dan naar buiten gelopen om te horen in hoeverre de buren konden meegenieten. Helemaal niet, in feite. Ook intern is het hier goed geïsoleerd. In de vloer van de zolderruimte bijvoorbeeld zit isolatie, waardoor Bert kan zitten springen of stampen zoveel hij wil: ik hoor er beneden helemaal niets van.”
“Ik zou echt graag kunnen zeggen dat dit ons huis voor de rest van ons leven is,” besluit Bert. “Mochten we dit ooit kunnen kopen, in plaats van het te huren, zijn we meteen kandidaat. Maar mocht dat kopen niet lukken, dan gaan we zeker en vast ook energiezuinig en multicomfortabel renoveren zoals hier is gebeurd. Met behulp van de website www.Start2Renovate.be.”
Begin vandaag nog aan je eigen futurfantastische verbouwing
Wil je net zoals Bert en Inge van je woning een mooi, duurzaam en energiezuinig huis maken waar het fantastisch wonen is, dan kan je terecht op de website www.Start2Renovate.be. Naast het concrete voorbeeld van de modelrenovatie in Hoboken vind je er alle info die je nodig hebt om ook jouw woning ruimte per ruimte en stap voor stap te renoveren.
Wie op die site één of meer van de tabs 'dak en zolder', 'ramen en glas', 'muren en wanden', 'plafonds', 'vloeren' en 'technieken' aanklikt, krijgt op een heel overzichtelijke en praktische manier uitleg over wat de overheid voor een welbepaalde situatie adviseert, welke oplossingen voorhanden zijn om aan deze richtlijn te voldoen, op welke premies en steunmaatregelen men een beroep kan doen en waar verdelers en plaatsers te vinden zijn. Wie nog meer te weten wil komen over bepaalde oplossingen kan er ook bijkomende documentatie downloaden.