Steeds meer vrouwelijke ontwerpers op Wikipedia dankzij Wiki Women Design

Hilde Daem, Marie-José Van Hee en Claire Bataille zijn enkele vrouwelijke ontwerpers die ondertussen terug te vinden zijn op Wikipedia. Dat hebben ze te danken aan de schrijfsessies van Wiki Women Design, georganiseerd door het Vlaams Architectuurinstituut. De deelnemers gingen zelf op onderzoek uit en erfgoedinstellingen herontdekten de vrouwelijke ontwerpers in hun eigen collecties. “De impact van Wikipedia wordt steeds duidelijker.”

Sommige schrijfsessies van Wiki Women Design telden vijf deelnemers, andere meer dan vijftig, maar volgens Michel D’hoe van het Vlaams Architectuurinstituut waren ze allemaal succesvol: “Dat hebben we te danken aan de organiserende instellingen en enthousiaste deelnemers.” Na een korte introductie over het project en het maken van een Wikipediapagina krijg je als deelnemer tijd om een artikel te schrijven en publiceren over een zelfgekozen vrouw binnen het vakgebied van de architectuur, van onderzoekers tot interieurarchitecten.  

 

Eigen onderzoek

Een Wikipediapagina moet gaan over een relevant en noemenswaardig onderwerp. Als schrijver van de pagina heb je dus voldoende neutrale bronnen nodig. Alle informatie die je gebruikt, moet al eens gepubliceerd zijn in een ander naslagwerk. De nodige informatie wordt aangeleverd door het Vlaams Architectuurinstituut zelf, maar die bronnen alleen garanderen niet dat de pagina zal blijven bestaan.  

Om hun kansen te vergroten, gingen de deelnemers in de sessies die georganiseerd werden door universiteiten en hogescholen, zelf op onderzoek uit. Enkele studenten zetten daarom een video met extra informatie online. Dat filmpje gebruikten ze als bron om de Wikipediapagina tot een goed einde te brengen. “Velen halen voldoening uit de ervaring, enerzijds omdat hun onderzoek bijdraagt tot de veel bezochte encyclopedie,” zegt D’hoe, “en anderzijds omdat ze een verschil maken in het designveld door vrouwelijke ontwerpers de geschiedenis in te schrijven.”

 

Erfgoedinstellingen

“De erfgoedinstellingen die een schrijfsessie organiseerden, herbekeken hun eigen collecties”, vertelt D’hoe. Volgens hem was het de ideale gelegenheid om vrouwen die in hun collecties en onderzoek vertegenwoordigd zijn te herontdekken, te documenteren en te onderzoeken. Die informatie stelden de erfgoedinstellingen nadien ter beschikking van de deelnemers.

Volgens D’hoe is het duidelijk geworden hoe belangrijk het is om vrouwen op de nemen in museum- en archiefcollecties. Hun aanwezigheid in die instellingen kan een positieve impact hebben op de designgeschiedenis en op de hedendaagse designpraktijk. “De impact van Wikipedia wordt steeds duidelijker. We merken dat pagina's bezocht, aangevuld en vertaald worden door mensen vanuit de hele wereld die niets te maken hebben met het project”, zegt hij.

 

Schrijfsessies

Ook in de maand juni staan er nog enkele schrijfsessies op het programma. Op 19 juni kan je deelnemen aan het evenement in het Design Museum Brussels en op 21 juni organiseren AR-TUR en de Kempense erfgoedcellen een schrijfsessie in het cultuurcentrum De Warande. De laatste schrijfsessie vindt plaats op 28 juni in het Modemuseum in Hasselt en is in samenwerking met MoMu Antwerpen en Eperon d’Or Izegem. Elke sessie spitst zich toe op lokale ontwerpers of op een bepaalde discipline.

Op 23 september zal het Vlaams Architectuurinstituut het project afsluiten met een internationaal symposium. Wie geïnteresseerd is in het werk van vrouwelijke ontwerpers kan deelnemen aan enkele locatiebezoeken aan gebouwen, archieven en collecties die tot hun cultureel erfgoed behoren.

Deel dit artikel:
Onze partners