Onze huiscolumnist Filip Canfyn dankt deze column aan een Dezeen-tip van zijn broederlijke radar, die hem op het bestaan wijst van ene Victor Body-Lawson, een architect met een missie én veel werk.
Victor Body-Lawson heeft sinds 1993 zijn eigen architectenbureau in New York en vanuit zijn Nigeriaanse roots kiest hij bewust voor medewerkers met een minderheidsachtergrond, omdat zij hun gemeenschap beter kunnen vertegenwoordigen. Dat is cruciaal voor hem: “Architecten moeten zichzelf zien als de vertegenwoordigers van de gemeenschap en niet als een tussenpersoon van de ontwikkelaars.”
Body-Lawson kiest ook bewust voor een evenwicht tussen belangen: “Architectuur is een puzzel. Dialoog met de vele stakeholders en zeker de gebruikers is uiterst belangrijk wanneer die puzzel moet bijeengelegd worden.”
Body-Lawson kiest tenslotte bewust voor humble architecture en voor affordable housing projects in wijken als Harlem, de Bronx en Queens. “Het beste instrument om mensen te emanciperen is betaalbare huisvesting. Die geeft gebruikers, en zeker kansarmen en kwetsbaren, de kracht om in hun leven van A naar B te gaan, omdat ze sociaal, economisch, cultureel en spiritueel sterker worden.”
En die keuzes werken. Zijn middelgroot architectenbureau heeft de handen vol. De belangrijkste activiteit is trouwens niet ‘to design’ maar ‘to advocate’. De architect als advocaat, als pleitbezorger, belangenverdediger, voorvechter, gemeenschapswacht, samenlevingsmotor. Hij bestaat dus toch …