Onze huiscolumnist Filip Canfyn grijpt de artikelenreeks ‘Bouw op drift’ van Het Laatste Nieuws aan om weer maar eens op dezelfde nagel te kloppen: de sector moet dringend in de spiegel te kijken in plaats van nóg meer te klagen dan boeren en kustmiddenstanders.
Als de trouwe reporter van ‘The Masked Singer’, de nieuwe werkgever van Michel Wuyts en de sappige chroniqueur van BV-land een meerdelige reeks van telkens twee bladzijden wijdt aan de problemen van de bouwsector, dan moeten er wel redenen zijn om steen en been te klagen. De eerste aflevering gaat alvast over het huizenhoge tekort aan arbeiders.
Redenen voor deze handenkrapte? I quote Het Laatste Nieuws. De pensionering van een generatie. Meer uitstroom van jongeren dan instroom. Een imagoprobleem, dat de lastige job en de eigenzinnige mannenwereld niet meer verkocht krijgt. Een te ruim vangnet voor werkonwilligen (dixit een parlementslid-aanneemster!). En steeds minder bereidwillige buitenlandse krachten.
"Wordt het geen tijd dat de bouwsector aan zelfreflectie doet en zichzelf heruitvindt?"
Ik heb al meermaals betoogd dat de enige innovatie in en door de bouwsector deze eeuw het opentrekken van blikken buitenlanders is, die door schimmige makelaars verhandeld worden als werfvee zonder sociale of fiscale zekerheid. Die brave jongens worden natuurlijk ook slimmer en tekenen niet langer voor een onderbetaald leven ver van huis, overdag op een gevaarlijke werf en overnacht in een veredelde garagebox. Zij, die nog komen, worden duurdere zelfstandigen. Kortom, eigenlijk bestaat er geen tekort aan arbeiders maar wel aan spotgoedkope arbeiders.
Er is blijkbaar wel geld voor bedienden, volgens HLN. Laatstejaarsingenieurs worden uitgenodigd op een ‘dinner & sign’ en kunnen de rest van hun schooltijd al rijden met een bedrijfswagen en bellen met een iPhone van de toekomstige bouwfirma.
Wordt het geen tijd dat de bouwsector aan zelfreflectie doet en zichzelf heruitvindt? Zich klaarmaakt voor transitie en circulariteit? Leert van alle andere sectoren, die wel een hogere performantie tonen en toch een hoger loon betalen? Afstapt van de zelfverzonnen luie theorie dat alles staat of valt met goedkope arbeiders en onderaannemers en niets met de eigen inventiviteit en hersencapaciteit? Van aan-nemers échte onder-nemers maakt?