Steen & Been: Darwinisme

Onze huiscolumnist Filip Canfyn heeft de Startnota van de onderhandelingen voor de nieuwe Vlaamse regering grondig gelezen. Hij moest onmiddellijk aan Charles Darwin denken. Hij legt uit graag waarom.

Ja, de Startnota. Open en bloot op internet maar geen nood: “Het is nog maar een sneuveltekst. De details moeten nog onderhandeld worden.” Toch vreemd dat twee niet-onbelangrijke details nù al gesneuveld ziin: het rekeningrijden en de betonstop. (Akkoord, de nefaste woonbonus verdwijnt maar veel troost biedt het alternatief toch niet: de verlaging van de registratierechten zal de woningprijzen hoog houden en bevoordeelt nog altijd de hogere inkomens. En de vrijgekomen fondsen gaan niét naar meer nieuwe sociale woningen.) Het mobiliteitsbeleid focust in de Startnota op infrastructuurinvesteringen, niet op gedragsverandering terwijl het ruimtebeleid gaat voor een bouwshift, in het beste geval een homeopatische versie van de zogenaamde betonstop. De term ‘bouwshift’ werd trouwens pas enige maanden geleden gelanceerd als onderdeel van een samenwerkingsovereenkomst tussen de minister van omgeving en de bouw- en vastgoedsector. (Klinkt als een akkoord over obesitasbestrijding tussen de minister van volksgezondheid en de vet- en suikersector.) Kortom, de groeiende kennis en de wetenschappelijke argumentatie ten spijt blijft het beleid doof en blind.
 

"Er zit veel Charles Darwin in de Startnota. Er zit ook veel Thomas Rau in. Die zegt al lang dat we alleen bezig zijn met het optimaliseren van wat we slecht doen en dus niet met het goed doen."

Honderdzestig jaar geleden zit Charles Darwin met een berg onomstotelijke bewijzen over de oorsprong van de mens: hij kan wetenschappelijk aantonen dat die afstamt van de aap. Hij krijgt de wind fors tegen, vooral van de machtige beschermheren van het onfeilbare geloof, die zijn ernst en betrouwbaarheid ondergraven: als god de mens naar zijn eigen beeld geschapen heeft, hoe kan Darwin dan verklaren dat de vermeende tussenstap ‘aap’ nog bestaat? En als de mens uit de aap kan komen, wat mag dan in godsnaam nog uit de mens komen? Neen, de gestelde lichamen laten niet toe dat Darwin de mens met zijn kennis en argumentatie ridiculiseert, een mens, die naar de dierentuin blijft gaan om zijn voorvaderen achter glas uit te lachen. Honderdzestig jaar geleden.

Er zit veel Charles Darwin in de Startnota. Er zit ook veel Thomas Rau in. Die zegt al lang dat we alleen bezig zijn met het optimaliseren van wat we slecht doen en dus niet met het goed doen. Er zit dus veel fouts in de Startnota.

Deel dit artikel:
Onze partners