Onze huiscolumnist Filip Canfyn leest de wereldwijde hoera, van De Standaard over El Pais tot Aljazeera, voor de verkiezing van een écht goedkope woning als beste huis van 2023, althans volgens ArchDaily.
De woning van de jonge kunstenaar-acteur-rapper Kdus Don Anjos, die pal in de arme favela en dus in de clichématige sloppenellende van het Braziliaanse Belo Horizonte ligt, wordt door de lezers van de site ArchDaily uitverkoren als beste huis van 2023. De laudatio is zeker door een architect geschreven: “Het ontwerp toont een constructief model, dat dagelijkse materialen, in de favela gebruikt, met een juiste toepassing van en aandacht voor verlichting en verluchting, wat resulteert in een ruimte met een grootse omgevingskwaliteit.” Sic.
Dit klinkt natuurlijk veel erudieter dan gewoon zeggen dat een écht goedkope woning in een verpauperde en chaotische wijk ontworpen werd door Coletivo Levante, opgericht door de bouwheer en gelijkgestemde architecten. Doel van de samenwerking is het produceren van kwaliteitsvolle, duurzame en haalbare architectuur om een inclusieve samenleving te maken, om aan gemeenschapsbouw te doen. En ArchDaily ligt daar blijkbaar niet wakker van. Wel van verlichting en verluchting. De bouwheer is hoe dan ook opgetogen met zijn “goed gebouwde keet”, die vooral wat vakkundiger gemetseld is dan de buren, maar hoopt dat zijn huis geen Instagram-hype wordt, die de aandacht wegneemt van de ware missie van Levante.
Gescroll op internet leert mij dat twintig jaar geleden één van de architecten-stichters van het collectief, Fernando Maculan, hier de Antwerp Diamond High Council Award won. Uit honderden papieren ontwerpen werden 50 finalisten geselecteerd, die met gesponsorde diamanten hun concept mochten waarmaken. En de Braziliaanse architect won. Van een écht dure ketting naar een écht goedkope woning is blijkbaar maar een kleine stap, die twee decennia kan duren.