Steen & Been: Fogging

Onze huiscolumnist Filip Canfyn heeft beloofd er geen kwalijke gewoonte van te maken, van schrijven over huiselijke miserie, maar een uitzondering mag voor één keer. Hij wordt al een jaar geplaagd door een frustrerend fenomeen: fogging. Dit knagend (eerstewereld)probleem doet hem een zucht en een noodkreet slaken.

Het begint in januari 2021, in ons appartement, in onze leefruimte. Plots, snel en veel. Wat wit (geschilderd) is wordt eerst lichtgrijs, dan donkergrijs, tenslotte bruinzwart. In de naden, waar muur plafond wordt en muur andere muur wordt, op de zichtbare balk en boven de radiatoren om tenslotte als een leger minimieren overal uit te zwermen en zelfs in de kasten van de keuken te kruipen. Kleverig, pekkerig.

Ik google mij een ongeluk. Al snel ken ik de naam van dit verschijnsel, dat vooral in de Nederlandse en Duitse vakliteratuur belicht wordt. Het gaat over fogging, over een vieze vette beneveling, die te maken heeft met vuile luchtpartikels, statische elektriciteit, op-af-turbulentie, warm-koud-regime, het einde van het stookseizoen. Oorzaken genoeg maar weinig echte verklaringen, laat staan remedies. O ja, ook het WTCB heeft een foggingfiche op zijn website maar als ik de deskundige in kwestie opbel hoort die het in meerdere Duitse steden donderen.

Mijn koppig blijven graven in de materie levert uiteindelijk een expert op. Strooming, Nederlandse luchtonderzoekers, komen in mei foto’s en stalen van alle ellende nemen en na het meten moeten ze toch bekennen niets méér te weten. Ik besluit de boel op te kuisen, hopend op een eenmalige anomalie, en in september neemt Atop, lokale superreiniger, met sponsjes en kennis van zaken elk plekje onder handen. Alles wordt weer wit en de verf blijft zelfs intact. Op advies van Strooming koop ik nog een luchtreiniger mét Hepa-filter en ionisator, die vanaf november volop draait. Fingers crossed.

Begin december verschijnen opnieuw de vuile vegen. Weeral een aanslag op mijn muren, mijn plafond, mijn balk en mijn gemoedsrust. Ik ben ten einde raad en bel een ultieme hulplijn, een verstandige vriend. Die zoekt nu een uitweg en ikzelf brand een kaars.

Wie meer weet over fogging, wie het ook vlaggen heeft, wie een nuttige tip kan geven, … wordt vriendelijk verzocht een monter mailtje te zenden naar de hoofredacteur van deze website, naar liesbeth@architectura.be dus. Mijn geliefde en ik zullen de milde mailers met dankbaarheid overstelpen en in onze gebeden gedenken.

Deel dit artikel:
Onze partners