Steen & Been: Ghosting

Onze huiscolumnist Filip Canfyn zoekt elke week een in brede zin architectuurgerelateerde topic om een punt te maken. Vanuit zowel vogel- als kikkerperspectief bekijkt hij de mens, zijn producten en zijn conflicten. Om maar te zeggen: dit keer gaat het over ‘ghosting’.

Een artikeltje in Architects’ Journal kopt: “Architect suspended after ghosting client”. Ghosting? Never heard of it but some desk research leert mij dat het een term uit het online dating jargon betreft. Ghosting verwijst eigenlijk naar het herkenbare gedrag van (vooral) mannen, die van een relatie afwillen maar de guts niet hebben om dat open en beleefd te doen uit schrik voor een reactie of confrontatie. Ghosting betekent abrupt elk contact stoppen, plots niets meer van zich laten horen en heeft als begrip nu ook een stek veroverd in het zakelijk vocabularium.

De architect in kwestie wordt immers geschorst voor nota bene zes maanden omdat het hem niet lukte zijn ontwerp binnen de tijd af te leveren en omdat hij elke communicatie met zijn cliënt stopzette. Bam! Ik merk dat er in het verleden nog architecten een beroepsverbod kregen omdat ze bijvoorbeeld de mails van hun bouwheer negeerden. Fair deal. Afspraken, zeker contractuele, moeten nageleefd worden, ook door architecten, die hun werk goed, tijdig en met respect voor de opdrachtgever moeten doen. Een schorsing lijkt een zware straf maar zal wellicht vooral functioneren als dikke stok achter de deur voor recidivisten.

Ik stel voor dat we de maatregel veralgemenen. Een aannemer, die niet opdaagt of een beloofde offerte niet opmaakt? Schorsen! Een bouwheer, die maar geen beslissingen neemt of de factuur niet betaalt? Schorsen! Een overheid, die geen omgevingsvergunning binnen de termijn aflevert of onbereikbaar blijkt? Schorsen!

Ja, die kwaadaardige gedachten spoken al eens door mijn hoofd.

Deel dit artikel:
Onze partners