Het einde van het vierde jaar ‘Steen & Been’ nadert maar toch wil onze huiscolumnist nog een paar topics in het frietvet leggen. Hieronder vind je een eerste bordje kibbelingen, knapperig, klein en goed gezouten. Al wat smakend naar vakantie. (Volgende week volgt een tweede bordje alias column 150.)
1.
Verkeersexpert Kris Peeters vertelt graag het verhaal van de crèche als boutade van onze kromme logica en attitude. ‘Een kinderopvang begint ouders, die hun kinderen te laat afhalen, kosten aan te rekenen om het hen af te leren. Gevolg? Nog meer zondaars, die te laat komen als een recht beschouwen omdat ze ervoor betalen.’ Het principe ‘de vervuiler betaalt’ kan zo ontaarden in ‘de betaler vervuilt’: belastingen en boetes dienen dan als vrijbrief voor maatschappelijk onverantwoord gedrag.
2.
Een WES-BEREAL-onderzoek naar ‘het vertrouwen van de burger in …’ zet de notaris op één met 55 %, de architect op twee met 53 % en de aannemer op drie met 44 %. De bankier (40 %), de projectontwikkelaar (35 %) en de makelaar (31 %) moeten het met minder doen. Klinkt allemaal leuk maar ik zou mij toch zorgen maken als de helft of meer van de mensen mij professioneel niet vertrouwt. Zeker als architect.
3.
Volgende hallucinante redenering stond in mijn krant. ‘Hoe rijker de wereld wordt, hoe groter de vraag naar koeling wordt, hoe meer energie verbruikt wordt, hoe hoger de opwarming van de aarde wordt, hoe groter de vraag naar koeling wordt, hoe …’ Deskundigen verwachten dat het energieverbruik voor koeling dat voor verwarming vanaf 2050 zal overstijgen. Tegen dan hebben we dus geen steenkool noch aardolie meer nodig maar gletsjerijs. Als dat er nog is.
4.
In 1999 krijgt Coca-Cola de wind van voor wanneer uitlekt dat de frisdrankgigant intelligente drankautomaten zal plaatsen, die de prijzen automatisch optrekken zodra sensoren warm weer voelen. In 2018 krijgen Franse automerken een banvloek over zich heen omdat ze hun prijzen voor wisselstukken bijna verdubbelen dankzij algoritmes, die bepalen hoeveel een klant denkt dat die wisselstukken kosten. Sinds jaar en dag wordt straffeloos voor een woning gevraagd wat de zot er voor wil geven. Vastgoed cumuleert de vuile frisdrank- en automanieren en niemand ligt daar eigenlijk wakker van.
5.
Men leest steeds minder (een boek) zodra men 12 jaar wordt. Deskundigen wijten dit fenomeen aan de concurrentie van de sociale media en aan het gebrek aan aandacht voor leesplezier in het onderwijs. Ook met ons begrijpend lezen in de lagere school gaat het meetbaar achteruit. En gemakzuchtigen vinden dat het dt-gedoe moet verdwijnen. Ik word van dit alles uiterst triestig. Verschoning, ik wordt van didt alles uiderstd driestig.