Onze huiscolumnist Filip Canfyn krijgt jankende jeuk van wat een georchestreerde tegenaanval lijkt op de evidente energierenovatienoodzaak. Die wordt gebagatelliseerd, genegeerd of zelfs ontkend maar in elk geval bemoeilijkt. Wie wil hiermee welk doel dienen? In wiens agenda past dit gespin?
Elke woning in Vlaanderen tegen 2050 klimaatneutraal krijgen wordt een serieuze klus gezien vandaag nog geen 8% van ons patrimonium een label A bezit. Nu de SERV heeft berekend dat aan het huidige renovatietempo maar 38% van het doel gehaald wordt mogen de mouwen zeker opgestroopt worden.
Neen, zegt het mekkerkoor, de klaagmuurclub van architecten, aannemers, ontwikkelaars, makelaars, academici én politici. “Huizenkopers hebben geen benul van de kostprijs van zo’n verplichte renovatie.” “Eigenaars krijgen minder geld voor hun woning.” “Architecten moeten werken voor klanten zonder budget.” “De energiebesparing van een renovatie wordt overschat.” ”Het EPC-certificaat is onbetrouwbaar en niet fraudebestendig.” “De omgevingsvergunningen laten op zich wachten.” “Warmtepompen induceren piekverbruiken tijdens de winter, die nog meer centrales noodzaken.” “Het is een politiek opbod van onhaalbare ambities.” “2050 is niet haalbaar.” Blablabla. Zoals mijn vader zei: “Les excuses sont faites pour s’en servir.” De anti-energierenovatie-lobby koopt haar smoezen blijkbaar in bulk. En ze heeft het dan nog maar over de 2% woningen, die op jaarbasis van eigenaar veranderen en onder die gecontesteerde renovatieplicht vallen. De andere bestaande woningen, de overgrote meerderheid dus, behoort al helemaal niet tot het bezorgdheidsdomein.
Brede bouwwereld, stop die luiheid en die lafheid. Maak werk van informering, efficiëntie, coaching, betaalbaarheid, ontzorging, innovatie, draagvlak, kortom, van een maatschappelijke oplossing maar stop met de olifant in de kamer niet te willen zien: energierenovatie is een must, zoals zovele andere maatregelen en instrumenten, die tegen 2050 een wat (klimaat)robuustere aarde moeten garanderen. Verlies geen tijd meer in uitstel en afstel, steek energie in een collectief project.
En vergeet niet: corona was voor sommigen ook lang ‘maar een griepje’.