Steen & Been: Noodroepen

Onze huiscolumnist Filip Canfyn maakt zich boos en slaat daarom de inleiding over.

Voor alle duidelijkheid, die honderdduizend Oekraïense daklozen die hier moeten geholpen worden: oorlog vraagt solidariteit en vluchtelingen verdienen beter. Alle vluchtelingen bien entendu, maar wat de Vlaamse regering nu uitspookt getuigt van veel hypocrisie en hysterie. Oekraïeners worden opeens als Europeanen, cultuurgenoten en ‘echte’ vluchtelingen tegen de borst gedrukt en krijgen daarom een onuitgegeven actieplan: 15 nooddorpen.

Een taskforce “is koortsachtig op zoek naar bedrijven die kunnen helpen” (De Tijd, 12.03.22.). Joris Ide, co-eigenaar van voetbalclub Anderlecht en containerbouwer Idelco, voelt zich alvast geroepen. Hij heeft maar enkele boxen kunnen leveren voor de Afghanen, een Waalse bestelling na de overstroming werd geannuleerd, dus moet hij nu scoren en volgens zijn zeggen wil zijn vriend Marc Coucke sponsoren. Ook duizend te renoveren “sociale woningen worden in de strijd gegooid” (De Standaard, 12.03.22.). Ze zullen na een oplapbeurt wel niet voldoen aan alle milieu- en energienormen (sic), daarom kunnen ze niet verhuurd worden aan wachtlijsters (die dus niet moeten klagen).

 

Waarom kan nu wel wat niet kon voor de overstroomden, voor de Afghanen en andere ‘echte’ vluchtelingen, voor de wachtlijsters?


Ondertussen looft het federaal migratiecentrum Myria kritisch de nooddorpen (De Morgen, 12.03.22.): “Het allerbelangrijkste is dat deze mensen een dak boven hun hoofd hebben. Het geeft ook aan dat als de politieke wil er is, er veel mogelijk is. Dat zou een les moeten zijn die meegenomen wordt bij het gewone opvangsysteem van asielzoekers dat ook al maandenlang verzadigd is.” Vluchtelingenwerk Vlaanderen klinkt dan weer aangenaam verrast: “Gezien de krapte op de woningmarkt zou het sowieso moeilijk zijn om een betaalbare woning te vinden. Om dan nog niet te spreken over de torenhoge energiefactuur.”

Waarom kan nu wel wat niet kon voor de overstroomden, voor de Afghanen en andere ‘echte’ vluchtelingen, voor de wachtlijsters? Waarom bestaat nu wel politieke wil? Waarom worden de woningschaarste en de energieduurte nu wel bekeken als problemen, die moeten opgelost worden met een massale remedie?

Nog maar net heeft Woonzaak, een platform van middenveldorganisaties, een Europese procedure aangespannen tegen de Vlaamse overheid wegens schuldig verzuim: het grondrecht op wonen wordt niet uitgevoerd. Op 10.03.22. heeft onder meer het Vlaams Huurdersplatform een klacht ingediend bij het Grondwettelijk Hof: de Vlaamse overheid schendt het recht op wonen. En een dag later worden die nooddorpen rondgebazuind …

Wat kan én moet voor blauw en geel moet ook kunnen voor wie nu al in het rood gaat of de toekomst zwart ziet. Wat kan voor 100.000 moet ook kunnen voor 300.000. Met een beetje politieke wil.

Deel dit artikel:
Onze partners