Onze huiscolumnist Filip Canfyn wordt gecharmeerd door een vriendelijk verhaal over een bijzondere woontoren met een exclusieve penthouse voor… slechtvalken.
Het Rotterdamse SAWA-gebouw is de eerste circulaire houten woontoren (12.500 m²!) in Nederland en krijgt op het bovenste punt, 50 meter hoog, een nestkast voor slechtvalken. Deze gevleugelde penthouse wordt trouwens vergezeld door 140 andere maar lagere verblijfplekjes voor vogels. Het predikaat “het gezondste gebouw van Nederland” zorgt ervoor dat alle 40 koopwoningen reeds een klant vonden en de 70 huurwoningen zullen volgend jaar snel volgen. Het zal allemaal wel niet goedkoop zijn maar zulke prestaties maken dat houtbouw alleszins bespreekbaarder wordt.
“Hout is het nieuwe beton” wordt het motto om de markt te veroveren en heimwee naar het oude beton doet net als honderd jaar geleden nog een race lopen: de hoogste zijn. Oostenrijk en Noorwegen spannen voorlopig de kroon met houten woon- én werktorens, die afklokken op 85 meter. Eigenlijk zijn ze hybride want Hoho in Wenen en Mjostarnet in Brumunddal gebruiken ook beton. In Noorwegen bleek dat materiaal zelfs noodzakelijk voor de bovenste verdiepingen als remedie tegen de trillingen van het gebouw. HAUT in Amsterdam mag sinds 2021 dan weer de hoogste hybride houten woontoren ter wereld noemen. Het nieuwe record staat op 73 meter.
En het kon nog straffer worden. De Oakwood Tower in Londen, goed voor 305 meter en 1.000 woonunits, zou vanaf 2021 gebouwd worden en de titel van hoogste houten gebouw ter wereld krijgen. In Londen zou alleen The Shard van Renzo Piano nog hoger reiken. Sinds de met veel poeha omringde aankondiging van het project heeft de Oakwood Tower alleen nog een bijnaam gekregen (‘de tandenstoker’) maar geen vervolg meer …
Ondertussen roepen de steenvalken naar elkaar: “Hout vasthouden!”