Stekerbaar installeren: tijd winnen en kosten besparen

Sinds de introductie van stekerbaar installeren op de markt, hebben het principe en de producten die het mogelijk maken sterk aan populariteit gewonnen. Ook installateurs hebben wel oren naar oplossingen die hun werk eenvoudiger, minder tijdrovend en bovendien kostenbesparend maken. De evolutie is nog niet ten einde: opkomende evoluties in de bouwsector zoals BIM en circulair bouwen, maken stekerbaar installeren nog meer dan voorheen de uitgelezen keuze.

Stekerbaar installeren maakt een einde aan het werken met losse snoeren, leidingen, kabeldozen en lasdoppen. In de plaats komen kant-en-klare pakketten, met snoeren die reeds de juiste lengte hebben en van connectoren zijn voorzien. Ook de verdeler is al gemonteerd: de installateur hoeft alleen nog alles ter plekke in elkaar te steken. Knippen of strippen is niet meer nodig. De installatie kan zo een stuk sneller verlopen: de tijdswinst kan oplopen tot 70%. En zo kost een project ook heel wat minder geld, want de kostenbesparing wordt geschat op zo’n 30%. Er zijn ook minder faalkosten, want het is quasi onmogelijk om de installatie verkeerd te monteren. Bovendien garandeert stekerbaar installeren een hoge flexibiliteit: het systeem kan eenvoudig aangepast worden door een stekker eruit te trekken en op een andere manier in elkaar te steken.

Stekerbaar installeren kan altijd van zodra de producten gehomologeerd zijn volgens IEC EN61535. Deze is gemaakt als leidraad voor het stekerbaar installeren en heeft een aantal belangrijke aanwijzingen: het gebruik van vergrendelingen is verplicht bij elke verbinding (M/V), stekkers voor thuisgebruik mogen niet verwisselbaar zijn met stekerbare componenten, uittrekkrachten en vele andere zaken zijn duidelijk vermeld.

 

Vooraf plannen

Gunther Van Duyse is Managing Director van Atem nv. Atem is in België de verdeler van de producten van Wieland Electric, wereldmarktleider inzake stekerbaar installeren. Hij is dus juist geplaatst om de voordelen voor de installateur te kunnen inschatten. “Stekerbaar installeren vereenvoudigt het werk van de installateur, maar dat wil niet zeggen dat de installateur zelf niets meer hoeft te doen”, benadrukt hij. “Stekerbaar installeren betekent vooraf plannen, tot op kabelniveau en lengte. Ad-hoc toepassingen zijn niet vanzelfsprekend. Het werk dat op voorhand verricht moet worden valt niet te onderschatten. Het gebruik van BIM-modellen zal dat verder wegwerken.”

 

BIM en circulariteit

De technologische evolutie van stekerbaar installeren heeft haar eindpunt nog niet bereikt. Nieuwe ontwikkelingen zorgen voor een uitbreiding van het toepassingsgebied en de voordelen. Gunther Van Duyse: “Zo komen er extra BIM-databankondersteuningen voor alle GST®-gebaseerde producten en zijn er nieuwe opleidingstools klaar voor beter gebruik van de bestaande stekerbare componenten. Ook zien we steeds meer oplossingen om in de niet-tertiaire gebouwen meer toepassingen stekerbaar te maken. Modules zoals sanitaire eenheden worden kant-en-klaar (‘plug-and-play’) aangeleverd op de bouwwerf, en façadesystemen worden bekabeld aangeleverd. Er zijn talloze voorbeelden die aantonen dat de wereld van stekerbaar installeren nog steeds in volle uitbreiding en ontwikkeling is. Dagelijks ontstaan er nieuwe toepassingen, steevast ingegeven door de noodzaak om sneller en systematisch te bouwen.”

Stekerbaar installeren laat ook toe om het materiaalgebruik te minimaliseren én bij te dragen aan een duurzamere, circulaire maatschappij. Een belangrijke troef, aangezien het principe ‘circulair bouwen’  anno 2019 steeds meer aan belang wint. “Aangezien je onze snoeren in principe eenvoudig kan hergebruiken bij aanpassingen in de installatie, of bij het verwijderen van een deel van de installatie, spelen we ook hier een belangrijke rol in de keuze van het materiaal. Recyclage zal een pak gemakkelijker zijn met stekerbare producten dan met traditionele installatiekabels die op maat gesneden zijn. Duidelijke vermeldingen (geprint) van gebruikte kabeltype, lengte en andere noodzakelijke informatie (CPR klasse) voor eventuele recyclage is standaardpraktijk bij Wieland.”

Deel dit artikel:
Onze partners