Stel je kandidaat voor vernieuwde Architectuurprijs Kortrijk

De Architectuurprijs Kortrijk wil de kwaliteitsvolle gerealiseerde ruimtelijke gebouwde projecten van de stad onder de aandacht brengen. Zowel waardevolle erfgoedpanden die een nieuw leven kregen alsook kwalitatieve renovatie- en nieuwbouwprojecten komen in aanmerking. De Architectuurprijs Kortrijk is een samensmelting van de voorheen uitgereikte architectuurprijzen Gulden Pand & Kortrijk Heritage Prijs. Projecten indienen kan tot 31 mei. 

'Vele Kortrijkse eigenaars hebben recent boeiende architectuurprojecten gerealiseerd in Kortrijk en de deelgemeentes. Bouwkranen hebben wij overal in Kortrijk boven de daken zien uitsteken en laten ons weten dat er veel gebouwd en verbouwd wordt. Ook heel wat erfgoedpanden schitteren na een zorgvuldige restauratie en/of herbestemming terug als nooit tevoren. Er zitten vele pareltjes bij, ze kunnen een voorbeeld vormen voor nieuwe bouwprojecten. Ze laten zien welke eigenaars de durf hebben om kwaliteit te willen en welke architecten daar een goed antwoord op kunnen formuleren', klinkt het bij de organisatoren AK, ABEKO en de Stad Kortrijk. 

Eigenaars en/of architecten kunnen één op meerdere projecten insturen voor 1 juni 2022 op het e-mailadres info@architectuurprijskortrijk.be. De projecten moeten gelegen zijn op grondgebied van de stad Kortrijk (Groot Kortrijk). De gebouwen worden gebruikt voor eigen gebruik (privé of vennootschappen). De projecten moeten opgeleverd zijn tussen 2013 en 30 mei 2022.

De prijs richt zich naar de bouwheer of de architect. Er wordt zowel een prijs van de vakjury als een publieksprijs uitgereikt.

De projecten worden beoordeeld volgens volgende selectiecriteria:
• de inpassing in de ruimtelijke context (cfr Beeldkwaliteitsplan Kortrijk)
• de architecturale kwaliteit van het project:
• visie & concept
• planverhouding & planfunctionaliteit
• omgang met erfgoedwaarden en ergoedelementen
• aandacht voor duurzaamheid en circulariteit

Er is geen prijzengeld verbonden aan de wedstrijd, maar de initiatiefnemers zullen ruchtbaarheid geven aan de genomineerde projecten en de laureaat met alle mogelijke middelen zoals een professionele fotoreportage en tentoonstelling van de genomineerde projecten, media-aandacht voor de prijs en een architectuurfietstocht langs de genomineerde projecten.

De prijsuitreiking van zowel de publieksprijs als de prijs van de vakjury vindt plaats op 20 oktober 2022 in de Budafabriek. Na de prijsuitreiking geeft Bram Aerts (TRANS architectuur | stedenbouw), voorzitter van de vakjury, een voordracht georganiseerd door Archipel. 

Bron: Architectuurprijs Kortrijk
Deel dit artikel:
Onze partners