Stéphane Beel Architecten en CBR kiezen voor ‘witter dan wit’ architectonisch beton

Een vliegtuig uit de oude doos dat geland is in een dichtbegroeide plantage: dat beeld had Stéphane Beel Architecten voor ogen toen het bureau voor rubber- en olie-ontginner SIAT nv in Zaventem een kantoorgebouw annex magazijn ontwierp. De buitenhuid bestaat uit gepolijste aluminiumplaten. Binnen geeft wit de toon aan: wit beton, wit gepleisterde muren en witte vilten plafonds. Inter-Beton en CBR deden er maar liefst twee jaar over om de juiste nuance van wit beton te vinden.
Een vliegtuig uit de oude doos dat geland is in een dichtbegroeide plantage: dat beeld had Stéphane Beel Architecten voor ogen toen het bureau voor rubber- en olie-ontginner SIAT nv in Zaventem een kantoorgebouw annex magazijn ontwierp. De buitenhuid bestaat uit gepolijste aluminiumplaten. Binnen geeft wit de toon aan: wit beton, wit gepleisterde muren en witte vilten plafonds. Inter-Beton en CBR deden er maar liefst twee jaar over om de juiste nuance van wit beton te vinden.




Noors wit en sneeuwwit

Samen met de witte muren en plafonds creëert de witte betonnen vloer het effect van één grote ruimte. Toch wilden de bouwheer en Stéphane Beel Architecten voldoende expressie in de vloer leggen. Door het gepolijste wit beton moest nog een zweem van het brute materiaal schemeren.




Yves Mataigne, Product Manager Cement bij CBR: "Dat effect krijg je door granulaten te verwerken in wit cement. Wij onderzochten de verschillende ‘kalibers’ van de granulaten Noors wit en snow white. Wij zijn tot op de kilo gaan kijken hoeveel we van elke fractie nodig hadden. Twee jaar lang hebben we stalen geproduceerd en voorgelegd aan architecten en bouwheer, tot we het gewenste esthetische resultaat bereikten."




Huzarenstukje

Het SIAT-project was op meer dan één vlak een uitdaging. Yves Mataigne: "We zijn op zoek gegaan naar een esthetische oplossing, maar die moest uiteraard ook toepasbaar zijn. Want het gebroken granulaat snow white met een kaliber van 16/25 is moeilijk verpompbaar, zeker naar een tweede verdieping. Er kwam heel wat research aan te pas om het betonmengsel te optimaliseren en stortklaar te maken. Het witte granulaatbeton is geproduceerd in een betoncentrale die één dag lang alleen voor dat doel gebruikt werd. Die centrale werd eerst grondig gereinigd om contaminatie met ander beton te vermijden. Ook de kuipen van de betonmixers die het witte beton naar de werf brachten, werden vóór het laden schoongemaakt en geïnspecteerd."

    


Foto's: CBR en Stéphane Beel Architects
Deel dit artikel:
Onze partners