In het West-Vlaamse Dentergem is Slagerij Robby & Angelique deze dagen ‘talk of the town’. Aangezien ze op haar voormalige locatie letterlijk en figuurlijk uit haar voegen barstte en een verbouwing geen optie was, verhuisde ze naar een indrukwekkende nieuwbouw langs de Markegemsesteenweg, die verrees op het perceel achter de woning van de gelijknamige uitbaters. Het resultaat mag er wezen, want de slagerij is voortaan liefst drie keer groter en beschikt over een eigen parking. Bovendien is er boven op de winkelruimte ook nog een discrete bel-etagewoning met twee verdiepingen gerealiseerd. Een uitdaging van formaat, die dankzij optimaal teamwork van architect Tom Beeusaert, interieurarchitecte Eefje Vandemaele en aannemer Morti met brio werd voltooid.
Wie kind aan huis is in Dentergem en omstreken kent ongetwijfeld ook Slagerij Robby & Angelique, een begrip in de regio. Dit gold eveneens voor architect Tom Beeusaert en interieurarchitecte Eefje Vandemaele, die de vraag kregen om een hypermoderne winkel- en productieruimte te ontwerpen, inclusief de nodige opslagruimte op kelderniveau en een woning op het dak van de slagerij – al bij al goed voor een polyvalent nieuwbouwvolume met vier bouwlagen. “We zijn beiden afkomstig uit de streek en kenden de oude slagerij zeer goed, met al haar voor- en nadelen. Ideaal om die nadelen kordaat aan te pakken in het nieuwbouwproject. Tom stond in voor het algemeen concept en het ontwerp van het gebouw en de omgeving, terwijl Eefje het volledige interieur- en winkelontwerp en alle technische installaties voor haar rekening nam.” Zodra het ontwerpteam was samengesteld, gingen Robby en Angelique op zoek naar een algemeen aannemer die tijdens de uitvoering als ‘single point of contact’ kon fungeren. Een kolfje naar de hand van Morti, dat de ruwbouwwerken in goede banen leidde en een wind- en waterdicht casco afleverde.
Tal van uitdagingen
Aan uitdagingen geen gebrek in dit bijzondere nieuwbouwproject. Zo was het geen sinecure om het complexe programma van eisen samen te voegen tot één coherent geheel. “Een slagerij met productieateliers is ingewikkelder dan je zou denken. Er zijn veel specifieke aandachtspunten: de posities van alle structuren, het vleesrailsysteem, gebruiksgemak, het technisch verdiep …”, geven de ontwerpers aan. “De grote luifels waren eveneens een belangrijke factor, zeker omdat ze net als de gevels moesten worden afgewerkt met betonpanelen. Dat er boven op de winkel een bel-etagewoning met twee verdiepingen moest komen – met een minimum aan kolommen in de gelijkvloerse slagerij – maakte het er niet eenvoudiger op, terwijl we de uitvoeringstermijn zo beperkt mogelijk moesten houden.”
Ook het bouwproces ging gepaard met de nodige challenges. Dat begon al bij het uitgraven van de grote kelder naast de woning van Robby en Angelique. “Vermits we deels bouwden op de perceelsgrens, moesten we op het vlak van stabiliteit en brandwetgeving alles tot in de puntjes afstemmen”, legt Jo Mortier uit. “Daarnaast groeiden de technische inrichting, de keuzes voor bepaalde machines en de inrichting van de productieruimte en de kelder mee met het bouwplan, waardoor ons studiebureau voortdurend moest bijsturen tijdens het tekenen van de uitvoeringsplannen. Maar aangezien we dat in teamverband doen, konden we just in time inspelen op alle wijzigingen en beslissingen. Het gebouw is hoofdzakelijk opgetrokken in prefabelementen, zodat we grote overspanningen konden realiseren en de bouwtijd konden inkorten. Al kwamen er ook andere bouwtechnieken aan te pas, zoals het gieten van de kelder in ter plaatse gegoten beton en een deel houtskeletbouw bij het optrekken van de bel-etagewoning, die is uitgerust met een traditioneel hellend pannendak.”
Meerwaarde voor iedereen
Hoewel Morti voor geen kleintje vervaard is en veel ervaring heeft met alle bouwmethodes die in dit atypische project aan bod kwamen, was het zelfs voor deze veelzijdige klasse 8-aannemer een pittige opdracht om alles als één geheel uit te voeren. “Al was het zeker niet onoverkomelijk. Omdat we niet enkel gespecialiseerd zijn in industriebouw, maar ook in woning- en appartementsbouw – met dank aan de verticale integratie van alle bijbehorende facetten binnen ons bedrijf – konden we alle vereiste kennis en technieken vlot op elkaar afstemmen om de uitvoeringskwaliteit en de timing te optimaliseren”, benadrukt Jo Mortier. “Zowel voor de uitbaters zelf als voor hun klanten, de buurt en de gemeente vormt de mooie, stijlvolle nieuwbouw een enorme meerwaarde. Temeer omdat er ook op het terrein zelf veel aandacht is besteed aan integratie in de omgeving en vlotte mobiliteit. Boeiende projecten als deze realiseren we erg graag. We zijn steeds op zoek naar nieuwe medewerkers, dus bouwprofessionals die toe zijn aan een nieuwe uitdaging en dezelfde passie delen mogen ons zeker contacteren!”
Tom Beeusaert en Eefje Vandemaele kijken eveneens met voldoening terug op het succesvolle traject dat ze samen met de bouwheer en aannemer Morti aflegden. “Door het familiale karakter van de slagerij werd alles van a tot z doorgenomen en zorgvuldig gewikt en gewogen om het tot gewenste eindresultaat te komen. In Morti vonden we de perfecte partner voor de realisatie van dit bijzondere prestigeproject. Zowel op esthetisch als technisch en organisatorisch zochten ze actief mee naar optimale oplossingen. In functie van de bouwsnelheid opteerden we voor industriebouw, maar toch straalt het geheel een schaalgevoelig, open en warm karakter uit. De slagerij weerspiegelt de waarden van een toekomstgericht familiebedrijf en combineert het artisanale aspect met een moderne toets. Missie geslaagd!”