Sterrenbos: helder opgevatte nieuwbouw voor KSA en speelpleinwerking in Nazareth (ATELIER VENS VANBELLE)

De voormalige jeugdinfrastructuur was compleet verouderd en het gemeentebestuur wenste een nieuw gebouw op te richten op de site. Naast de jeugdinfrastructuur bevinden zich hier een voormalig voetbalterrein, een tennisclub en een speelbos, maar al deze entiteiten stonden geïsoleerd van elkaar. Om de knelpunten van de site weg te werken bedacht ATELIER VENS VANBELLE een alternatief en helder scenario voor het nieuwe gebouw, waarbij de site eveneens op een boeiende en leesbare manier ingericht en begrensd werd.

De nieuwbouw is eenvoudig en helder opgevat: aan de zijkant van de site werd een lange betonnen sokkel gemaakt met daarin grote bergruimtes en een sanitair blok. Hierbij werd rekening gehouden met een vlotte aan- en afvoer van groot materiaal (tenten, sjorpalen, spelmateriaal).

Op deze betonnen sokkel werden twee eenvoudige maar elegante volumes geplaatst. Hierin zijn de verwarmde ruimtes ondergebracht, ruim en comfortabel. Voor het interieur kozen de ontwerpers voor huiselijke materialen en kleuren. De gevels van de twee volumes bestaan uit een beplanking met een karaktervolle dieprode kleur.

DUIDELIJKE, EFFICIËNTE CIRCULATIE

Over deze binnenruimtes werd één groot dak uit transparante polycarbonaatplaten gebouwd. Dit dak creëert een overdekte gaanderij met zitbanken naast de binnenruimtes, en tussen de twee rode bouwvolumes vormt het dak een overdekte buitenruimte die aansluit op de gaanderij. Alle binnenruimtes komen rechtstreeks uit op de gaanderij, waardoor de circulatie heel duidelijk en efficiënt is. De rode gevelplanken in combinatie met de houtstructuur van de gaanderij hebben een warme en vertrouwde uitstraling, wat uitnodigend werkt.

OPHOGING MAAIVELD

Tegen de wanden van de betonnen sokkel werd het maaiveld opgehoogd tot op het niveau van de overdekte gaanderij. Door deze nieuwe heuvel oogt het gebouw licht en elegant, en de site wordt er duidelijk door afgebakend. Door deze ingreep kan de site op verschillende manieren beleefd en gebruikt worden: het nieuwe reliëf zet aan tot spelen, uitkijken, bewegen,... Door de helling is het gebouw ook van alle zijden makkelijk en vlot toegankelijk en naast het gebouw werd een parkeerzone voor mindervaliden voorzien. Hier starten een trappenpartij en een rolstoelhelling die aansluiten op de overdekte buitenruimte. Er werd eveneens een klein amfitheater in de heuvel ingewerkt met in het midden een toegang naar het sanitair blok en de bergruimtes.

GEBOUW DAT UITNODIGT TOT GEBRUIKT

Door zijn inplanting en open karakter is het gebouw vlot toegankelijk voor omwonenden en kan de infrastructuur ook gebruikt worden door andere doelgroepen zoals lokale verenigingen. Het nieuwe gebouw nodigt uit tot gebruik en het sluit met zijn nieuwe inplanting beter aan op het terrein en het speelbos.

Er werden zachte paden aangelegd voor fiets- en voetgangersverkeer, alsook een aantal semi-verharde zones voor voertuigen (brandweer, leveringen, etc). Door deze zachte aanpak werd het gebouw meteen vlot toegankelijk en werd de site in zijn totaliteit versterkt.

Deel dit artikel:
Onze partners