Steven Paulussen (Houthandel Paulussen): “Forestlines is allereerste gevelsysteem van onbehandeld hout ter wereld met brandklasse B”

“Een revolutie in de wereld van houten gevelbekleding.” Zo omschrijft Steven Paulussen Forestlines, een houten gevelsysteem dat de zaakvoerder van Houthandel Paulussen zelf bedacht en ontwikkelde. “Forestlines combineert circulariteit met ecologie, maar de grootste troef van het houten gevelsysteem is dat het brandklasse B behaalt zonder dat het hout behandeld werd. Dat is een wereldprimeur”, vertelt hij.

Voor de kiem van Forestlines moeten we zes jaar terug in de tijd, naar mei 2017 en de brand die de Grenfelltoren in Londen helemaal verwoestte. “De gevelbekleding, die nog maar een jaar eerder vervangen was, speelde volgens brandexperts toen en grote rol in de verspreiding van het vuur”, begint Steven Paulussen te vertellen. “Het ging om panelen met een kern van plastic en een aluminium buitenlaag die in Groot-Brittannië wel als veilig werden bestempeld, maar in andere landen zoals de VS en Duitsland gebannen werden voor zulke hoge gebouwen en zelfs brandbaar werden genoemd. In Duitsland zitten de panelen zelfs in dezelfde categorie als onbeschermd hout met een dikte van 12 millimeter.”

Het was onrechtstreeks dus nog maar eens het bewijs dat er voor gevelbekleding van onbeschermd hout geen kansen lijken weggelegd, ondanks de esthetische waarde ervan. “Ik wilde graag het tegendeel bewijzen”, gaat Steven Paulussen voort. “Onbehandeld hout is brandbaar, maar kunnen we daar iets aan doen zodat we het toch als gevelbekleding kunnen gebruiken? Dat was de vraag waar we van vertrokken. Uiteindelijk bracht een combinatie met aluminium de oplossing. Het systeem bestaat uit latten van onbehandeld hout die aan een aluminium profiel geschroefd zijn. Door tussen elke lat wat ruimte te laten, creëerden we onbrandbare stroken, te vergelijken met de stroken die men in de bossen trekt om bosbranden in te dijken. Door die microcompartimentering wordt de branduitbreiding en -overslag sterk verminderd.”


Aluminium als warmtegeleider

De warmtegeleiding van aluminium speelt daarbij volgens Steven Paulussen een belangrijke rol. “Aluminium is een van de beste warmtegeleiders ter wereld” legt hij uit. “Als je daar een vlam op zet, wordt de hitte heel goed verspreid over het oppervlak. Een gevel afgewerkt met Forestlines kan daardoor heel veel warmte absorberen alvorens het hout ontvlamt. Op die manier kan tijdig preventief worden geblust en is er tijd genoeg om de bewoners in veiligheid te brengen. Uit honderden brandtesten die we hebben gedaan, is gebleken dat Forestlines door die zogenaamde total heat release en de lage score op branduitbreiding brandklasse B behaalt. Voor onbehandeld hout is dat volgens mij wereldwijd ongezien.”


Minder bekende houtsoorten

Forestlines is beschikbaar in verschillende houtsoorten die minder bekend zijn. Voorschrijvers kunnen de naam van de houtsoort pas lezen als ze op de Forestlineswebsite op een foto van Forestlines in de desbetreffende houtsoort hebben geklikt, zodat enerzijds het esthetische primeert en ze anderzijds niet automatisch naar de vertrouwde, traditionele houtsoorten grijpen. De houtsoorten koos Steven Paulussen voornamelijk uit houtsoorten met een label van FSC, een internationale organisatie die staat voor het behouden en onderhouden van bossen wereldwijd. Steven Paulussen: “Onze voorkeur gaat daarbij uit naar zogenaamde Lesser-Known Timber Species uit FSC-gecertificeerde bossen, minder bekende houtsoorten. Daar kunnen we voor Forestlines mee werken omdat de aluminium profielen fungeren als stabilisator voor minder stabiele houtsoorten, die sterker uitzetten en krimpen. Het aluminium blijf je dus wel altijd zien tussen de houten planken, maar omdat het zwart is, is dat esthetisch net heel mooi. Het aluminium bepaalt zeker mee het karakter van Forestlines. Klanten kunnen trouwens kiezen hoe breed ze de planken precies willen.”

Forestlines laat zich ook heel gemakkelijk verwerken. “De panelen worden gewoon vastgeschroefd aan het houten regelwerk. En dat op een onzichtbare manier”, legt Steven Paulussen uit.


Duurzaamheid voorop

Aluminium gaat dan wel lang mee, het is niet het meest duurzame materiaal in ecologische zin. Toch scoort Forestlines volgens Steven Paulussen goed op het vlak van duurzaamheid. “Er zit ten eerste verrassend weinig gewicht aan aluminium in Forestlines”, vertelt hij. “Een LCA-analyse heeft bovendien aangetoond dat aluminium tot zeventig jaar meegaat, even lang als een gebouw dus. Als een gebouw met Forestlines sneller zou verdwijnen, kan je de gevelbekleding er ook afhalen om elders een nieuw leven te geven, omdat ze geschroefd en dus omkeerbaar bevestigd wordt. Ten slotte bestaat het aluminium dat wij gebruiken voor Forestlines uit ten minste 70% gerecycleerd aluminium."

“Dat hout een duurzaam bouwmateriaal is, spreekt voor zich”, gaat hij voort. “Omdat Forestlines zo veel mogelijk gebruikmaakt van FSC-gecertificeerd hout, hebben we heel vaak de garantie dat de gebruikte bomen vervangen worden door nieuwe die ook effectief de tijd krijgen om even groot te worden. En omdat we zo veel als mogelijk die Lesser-Known Timber Species uit FSC-gecertificeerde bossen gebruiken, verlichten we de druk op de bekendere houtsoorten, wat de biodiversiteit in het bos sterk verbetert.”

"Wij verzagen de boomstam ook op zo’n manier dat we er echt het maximale aan planken uithalen. Omdat we werken met gevelpanelen, kom je ook niet in de situatie dat de planken altijd precies lang genoeg moeten zijn om op het latwerk uit te komen zodat je ze kan vastschroeven. Berekeningen tonen dat er zo tot 50% minder zaagverlies is op de werf. En als laatste: hout capteert zijn hele leven lang CO2, zeker als het onbehandeld is.”

“En uiteraard is het ontbreken van brandvertragers ook een duurzame troef van Forestlines. Want veel brandvertragers zijn niet erg ecologisch. En sommige brandvertragers logen dan weer versneld uit, waardoor ze doorheen de tijd verschillende keren opnieuw moeten worden aangebracht. De kostprijs van dat herhaaldelijke onderhout is niet te onderschatten."

Steven Paulussen geeft ook nog mee dat Houthandel Paulussen in het kader van duurzaamheid ook werk maakt van een as a service-verkoopmodel voor Forestlines.


Mooie referentie in Utrecht

Houthandel Paulussen kan inmiddels al een mooi lijstje voorleggen met referentieprojecten voor Forestlines. “Als ik er eentje moet uitpikken, dan kies ik voor Wonderwoods, twee houten torens in Utrecht voor wonen, werken en ontspanning die ook voorzien in groen. En niet zo’n klein beetje groen: Wonderwoods haalt 360 bomen, 9.640 struiken en heesters en 10.000 andere planten naar de Utrechtse binnenstad en refereert zo naar de Utrechtse Heuvelrug. Door de keuze voor Forestlines alleen heeft Wonderwoods een kleine 500.000 m² bos gedurende dertig jaar beschermd. Maar Forestlines is even geschikt voor kleinere, particuliere projecten, hoor.”


Productinnovaties op komst

In Nederland brengt Houthandel Paulussen Forestlines op de markt via drie erkende dealers. In ons land verkoopt het de gevelbekleding zelf. “Onze drie Nederlandse partners kwamen met het idee om ook de gerecycleerde versie van de houtsoort basralocus – nu heb ik al een houtsoort verklapt (lacht) – te gaan hergebruiken. Basralocus is hout afkomstig uit Suriname, Brazilië en Frans-Guyana dat in die streken zeer veel gebruikt wordt voor toepassingen in de waterbouw. Ook in Europa wordt dat hout gebruikt voor meerpalen. Vaak worden die meerpalen weggegooid als ze uit het water worden gehaald, maar wij zouden het hout perfect een tweede leven kunnen geven in Forestlines, een dat misschien nog mooier is dan het eerste leven. Daar maken we nu werk van, zodat Forestlines niet enkel brandtechnisch voor een revolutie zorgt, maar ook op ecologisch vlak. De afgelopen jaren kaapte Forestlines trouwens veertien internationale prijzen weg, vooral awards die focussen op innovatie en ecologie”, besluit Steven Paulussen.

Alle info over Forestlines vind je hier.

Deel dit artikel:
Onze partners