De site van de Oude Gasfabriek in Lier, een brownfield op een steenworp van de Vesten aan de rand van het historisch centrum, gaat een nieuwe toekomst tegemoet. Vier gebouwen met een totaal van 134 woonentiteiten, commerciële ruimtes en horecafaciliteiten geven de pallieterstad een nieuwe impuls. De stijlvolle radiatoren in de appartementen en assistentiewoningen garanderen niet enkel een aangename binnentemperatuur, maar zorgen ook voor een esthetisch surplus.
De verlaten, verontreinigde site van de Oude Gasfabriek in Lier was de Vlaamse overheid lang een doorn in het oog. Door de historische vervuiling die de jarenlange industriële activiteiten met zich meebrachten, was ze lang een blinde blek in het nochtans unieke watergebonden landschap van de stad. PSR Brownfield Developers saneerde het terrein en mocht in ruil daarvoor samen met Gands een nieuw residentieel project ontwikkelen. De verloederde gebouwen van de oude gasfabriek maakten plaats voor vier hedendaagse woonblokken met een architectuur die sterk op de omgeving geënt is (van de hand van De Architecten NV).
Een imposant Poortgebouw met zeven bouwlagen vormt als stedelijk landmark met strakke aanblik het ‘gezicht’ van de nieuwe ontwikkeling. Via een wandeldek geeft het toegang tot de drie andere volumes, die gelegen zijn in een achterliggend park. De unieke ligging – op wandelafstand van de stad, langs de Vesten en vlakbij de vallei van de Kleine Nete – vormt allicht de voornaamste troef van dit prestigieuze project. De definitieve oplevering van de woonentiteiten is voorzien in juni.
Twaalf types, achthonderd stuks
Elke assistentiewoning of appartement beschikt over een individueel verwarmingssysteem. Een condenserende gaswandketel voedt de stijlvolle radiatoren, die niet toevallig besteld werden bij Radson. “De keuze van de radiatoren gebeurde in overleg met de architect, het studiebureau en het installatiebedrijf. Het esthetische aspect speelde immers een belangrijke rol,” weet Christophe Raes, accountmanager Projecten bij Radson. In eerste instantie waren er drie radiatoren opgenomen in het basispakket dat beschreven stond in het lastenboek: Integra, Parada en Santorini. “De Integra is een klassieke radiator met een elegante uitstraling en verborgen leidingen. De Parada heeft een moderner uitzicht dankzij zijn vlakke voorpaneel en sierlijke visualiteit. Voor de badkamers waren initieel Santorini-radiatoren voorzien, die met hun ronde buizen in rechte lijn garant staan voor een eigentijdse ontwerp,” legt Raes uit. “De kopers van de appartementen kregen echter de vrijheid om een upgrade door te voeren en mits een eventuele meerkost andere modellen uit ons gamma te kiezen. Heel wat eigenaars hebben uiteindelijk dankbaar gebruikgemaakt van deze mogelijkheid. In totaal zijn er een twaalftal verschillende Radson-modellen geïnstalleerd in de gebouwen, samen goed voor circa achthonderd stuks.”
Uitzonderlijk ruim scala
De radiatoren in de nieuwe gebouwen op de Oude Gasfabriek-site zijn met andere woorden veel meer dan louter functionele elementen. Voor Radson is dit dan ook een erg waardevolle referentie. “Dergelijke projecten zijn in Vlaanderen niet al te dik gezaaid”, vertelt Christophe Raes. “De grotere volumes vind je eerder terug in andere realisaties: woonzorgcentra, ziekenhuizen, … Daar wordt bovendien meestal voor één type gekozen, terwijl het scala aan modellen in de Oude Gasfabriek uitzonderlijk ruim is. Het voordeel dat we als Radson kunnen bieden, is dat het stuk voor stuk om radiatoren uit ons eigen gamma gaat. We hebben zowel traditionele varianten als retromodellen of strakke, hedendaagse designradiatoren – horizontaal en verticaal, staand en hangend. Qua service is dat een enorm voordeel, wat ook bleek uit het uitermate vlotte verloop van dit project.”
De Architecten NV – Coherente architectuur met nuanceverschillen
De architecturale vormgeving van de vier nieuwe volumes op de site van de Oude Gasfabriek in Lier getuigt van een sterke interactie met de omgeving. Koen Van Orshaegen van De Architecten NV: “Doordat de gebouwen ingebed zijn in een nieuw park sluiten ze ondanks hun gespierde programma elegant aan op de natuurrijke omgeving van de Vesten. De vier volumes spreken eenzelfde architectuurtaal en vormen een coherent geheel, al wordt er via enkele visuele nuanceverschillen ingespeeld op de exacte locatie op de site."
"Het poortgebouw fungeert met zijn zeven bouwlagen, inpandige terrassen en strakke belijning als stedelijk landmark, terwijl de opengewerkte parkappartementen dan weer gekenmerkt worden door uitpandige, verspringende terrassen en grote raampartijen. Per volume ontstond er een zoektocht naar een optimaal samenspel tussen structuur, circulatie en programma. Dit resulteerde telkens in een centrale circulatiekoker, omringd door geschakelde woonentiteiten. De architectuur verbindt het geheel, maar zet dus ook in op de creatie van een eigen identiteit. Met dit project bevestigen we onze ambities om waardevolle, verdichte, hedendaagse woonomgevingen te realiseren.”
Dit artikel verscheen eerder in Installatie en Bouw