1.400 nieuwe woningen, een jachthaven, een stadsstrand en tal van winkel-, horeca- en recreatievoorzieningen op de vernieuwde boulevard: de Nederlandse Hanzestad Harderwijk ondergaat deze dagen een ware metamorfose en krijgt dankzij het Waterfront-project een nieuw gezicht aan het water. Dit laatste is in belangrijke mate te danken aan de realisatie van veertig idyllische boothuizen, die een fraaie visuele buffer vormen tussen het Wolderwijd en het dolfinarium. De strakke, kleurrijke Cedral sidings op de gevels geven deze watergebonden woningen niet alleen een authentieke uitstraling, maar zijn ook uitstekend bestand tegen weer en wind.
Harderwijk is een middelgrote gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De rijke geschiedenis van deze historische Hanze- en vestingstad wordt gekenmerkt door zeevaart, visserij en handel op de Noord- en Oostzee. Het pittoreske centrum van Harderwijk was in het verleden onlosmakelijk met het water verbonden, maar die intense band kwam in de tweede helft van vorige eeuw onder druk te staan door de snel toenemende industriële en recreatieve bedrijvigheid en de bijbehorende verkeers- en parkeerproblemen. Om het tij definitief te keren, ontwikkelen en realiseren verschillende partijen het Waterfront, een groot stedenbouwkundig project dat Harderwijk opnieuw op de kaart moet zetten als aantrekkelijke woonstad, regionaal economisch centrum en toeristische trekpleister.
veel aandacht voor architecturale uitstraling
Een van de prioriteiten binnen het Waterfront-project is de creatie van een nieuwe, aantrekkelijke kustlijn, met het grootst mogelijke respect voor de plaatselijke natuur en het historische karakter van Harderwijk. Vandaar dat er tegenover het Noorder- en Zuidereiland, waar de pioniers van het Waterfront al wonen, veertig idyllische boothuizen gerealiseerd worden, die het achterliggende dolfinarium aan het zicht onttrekken en op visueel-esthetisch vlak meteen de juiste toon zetten.
“De term ‘boothuizen’ mag je overigens letterlijk nemen, want de woningen zijn zo ontworpen dat er vaartuigen overdekt gestald kunnen worden”, vertelt Mirjam Velthuis van de Utrechtse ontwikkelaar Synchroon, die samen met Koopmans Bouw (beide TBI-bedrijven) het consortium ‘Ontwikkelingscombinatie Waterfront Harderwijk’ vormt. “De boothuizen hebben twee afzonderlijke ingangen: eentje die toegang biedt tot een overdekte ligplaats voor vaartuigen en eentje die naar het verblijfsgedeelte op de eerste en tweede verdieping leidt. De boothuizen hebben een recreatieve bestemming en worden gerealiseerd in drie verschillende groottes (met breedtes van 5 tot 7 meter en lengtes van 11 tot 17 meter) en vier verschillende tinten, die tot het typische kleurenpalet van de gemeente behoren. Er is veel aandacht besteed aan de architecturale uitstraling, met de bedoeling om een karakteristiek Zuiderzee-stadsgevoel te creëren.”
Zoektocht naar geschikte gevelbekleding
De boothuizen zijn opgedeeld in blokken van tien en worden in twee fases gerealiseerd (twee blokken per fase). De woningen die het verst van het centrum liggen, zijn intussen klaar. De twintig boothuizen van fase 2 zijn volop in aanbouw. “In de basis gaat het om recreatiewoningen”, zegt Mathijs van Beem, ontwikkelingsmanager bij aannemer Koopmans Bouwgroep. “We gingen dus op zoek naar een gevelbekleding die aansloot bij die typische ‘houtachtige’ recreatie-esthetiek en die zich leende tot de realisatie van de beoogde kleurenmix.
Aangezien de boothuizen aan het water gelegen zijn, moest het gevelmateriaal uiteraard ook enkele essentiële functionele kwaliteiten bezitten (onderhoudsarm, hoge windklasse …). Zo kwamen de vezelcementproducten van Cedral in beeld. Een prima keuze, want de Cedral sidings zijn vlot te verwerken en strak te monteren. In de eerste fase hebben we de gevelelementen geïnstalleerd op de werf, maar in de tweede fase (die volop aan de gang is) maken ze integraal deel uit van de prefabconstructie die de HSB-bouwer voorbereidde in zijn atelier.”
De Cedral sidings creëren een mooi horizontaal lijnenspel op de gevels van de boothuizen. Bovendien zijn de garagepoorten die de overdekte ligplaatsen afsluiten uitgewerkt in een gelijksoortig materiaal, zodat er één visueel geheel ontstaat. “Het resultaat is werkelijk grandioos. Het is een prachtig gezicht om Harderwijk binnen te varen tussen de vuurtoren en de boothuizen. Ze zien er schitterend uit en geven de watersporters die vanuit het Wolderwijd richting de haven varen een warm welkom”, vindt Mirjam Velthuis. Ook Mathijs van Beem is uitermate gecharmeerd door de authentieke uitstraling van de boothuizen. “De Cedral sidings zijn erg geschikt voor deze specifieke locatie en toepassing. Hun strakke look, de speelse kleurenmix, de houtnerfstructuur die in de gevelstroken zit …: ik vind het zeer geslaagd. De boothuizen zijn een erg mooie toevoeging voor Harderwijk in het algemeen en het Waterfront in het bijzonder!”