Vasco levert verwarmings- en ventilatieproducten voor veel verschillende gebouwen, van grote industriële projecten tot particuliere woningen. Van dat laatste staat er een mooi voorbeeld in Maaseik. Architect Raf Segers ontwierp er een strakke woning, met vloerverwarming en ventilatie van Vasco.
Segers ontwierp de nieuwbouwwoning uit prefabbeton, de eerste keer dat hij werkte volgens een niet-traditionele bouwmethode. “Het was onbekend terrein voor mij om met geprefabriceerd beton te werken,” zegt Segers. “Maar mijn broer, de bouwheer, wou dat de woning er snel stond, dan is prefab natuurlijk ideaal. Met de hulp van producent Schelfhout stond de hele ruwbouw er op slechts drie dagen. Vooraf moesten we natuurlijk veel overleggen. Het was immers een uitdaging om de technieken en detaillering van industriebouw, waar Schelfhout in gespecialiseerd is, te vertalen naar particuliere woningbouw. Koudebruggen bijvoorbeeld, zijn niet zo’n aandachtspunt in grote projecten, dat waren ze hier natuurlijk wel.”
Vloerverwarming
De keuze voor prefabbeton voor het interieur en exterieur, in combinatie met cortenstaalplaten aan de voorgevel, geeft de woning een robuuste en moderne uitstraling. Dat wordt aangevuld met grote raampartijen die veel licht binnenlaten. Die grote raamoppervlakte is een van de redenen waarom Segers voor vloerverwarming koos. “Door het vele glas bleven er weinig muren over om wandradiatoren tegen te plaatsen. Dan is vloerverwarming een goede oplossing. Voordeel is ook dat die verwarming makkelijk te plaatsen is.”
Dat laatste beaamt ook Dirk Martens, de installateur van de verwarming. “Vasco heeft een heel uitgebreid gamma voor ieders smaak, maar wij werken heel graag met de multilayerbuis die het bedrijf aanbiedt. Die heeft naast een VPE-laag ook een mantel van aluminium. Zo zijn de buizen gemakkelijker te plooien en houden ze hun originele vorm beter aan. Ze zijn iets duurder dan andere buizen, maar dat win je meteen terug in werkuren. De buizen blijven immers makkelijker op hun plaats liggen. Andere types durven wel eens de nietjes los te trekken waarmee we ze aan de isolatie vastnieten. Aan dit project hebben twee van onze installateurs maar één dag werk gehad. Een tweede voordeel van de multilayerbuis is trouwens dat de aluminium laag een veel betere zuurstofdichtheid heeft.”
Ventilatie
Ook het ventilatiesysteem D, met warmterecuperatie en bypass-systeem voor de zomer, kwam van Vasco. Dat systeem D is nodig om aan de strenge EPB-eisen te voldoen, maar de installatie van Vasco heeft nog specifieke voordelen. Martens: “De montage is ook heel doordacht. Je kan de kanalen uit of in elkaar schuiven zodat de buizen de juiste lengte krijgen. Zagen is dus niet meer nodig. Het uitmeten en inregelen kost ook minder tijd. Tot slot is het onderhoudsgemak voor de consument hoger. De ventilatiesystemen hebben een uitneembare kunststoffilter die je kan reinigen en een afstandsbediening om de ventilatie aan de noden van het moment aan te passen.”
Veertig jaar
Is het een geslaagd project? Beide heren vinden van wel, en zijn ook tevreden over de geïnstalleerde technieken. Martens: “We werken ook al veertig jaar met Vasco, en hun producten stellen ons nooit teleur.” Segers is het daarmee eens. “De eerste ervaring met prefabbeton was een geslaagd experiment, mede dankzij de vloerverwarming en ventilatie van Vasco.”